Навсякъде, където погледнете след последните плащания по обвързаната подкрепа, винаги се появява реален, активен фермер, който обаче се оказва "неактивен". Независимо от темата, която разглеждаме в земеделските среди, този проблем винаги е налице, което само потвърждава неговото съществуване, макар и да се неглижира от администрацията.

Какъв е проблемът?

Фермери, регистрирани като земеделски стопани по Наредба 3 и подали заявления през 2023 г., продължават да споделят пред Агри.БГ, че не са получили субсидии. И въпреки че са нямали дейност през 2022 г., ДФЗ изисква данъчна декларация и отчет в НСИ именно за година назад (2022 календарна година).


Как може да представиш отчет за 2022 г., ако си започнал работа през 2023 г.? - логично питат фермерите, а и ние.


И точно в моменти на безизходица се "раждат" идеи като създаването на нови групи в социалните мрежи например. 

Групата е във Facebook и носи името "Пострадали от Системата за мониторинг на ДФЗ", която за няколко дни привлече над 400 членове.

Още един път - какъв е проблемът?

Системата за мониторинг забеляза несъответствия със заявените площи от фермерите през Кампания 2023 в различни парцели. На пръв поглед изводът беше, че тези фермери следва да не получат плащания за конкретните площи. Оказа се обаче, че ако не са ги оттеглили, те се умножават по две и се считат за наддекларирани.

Още по-интересното е, че, ако тези площи надвишават 20% от заявеното от бенефициента, той изобщо няма да получи подпомагане, както се и случи. Така заради 100-200 кв.м. несъответствие, цели производствени парцели със земеделски култури бяха изключени от подпомагане.

Питаме се - няма ли край?

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  

Всички епизоди на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav

🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY

🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.