Честите дъждове у нас оставят впечатление, че липса на вода няма. Сходна е ситуацията и в Германия. Местните медии отбелязват, че макар последните дни да е валяло многократно, за нормалност не може и да се говори. Това показват и данните от европейския мониторинг на сушата - около 50% от Европа страда от недостиг на вода, пише Agrarheute.

Зърното поскъпва заради жеги и неяснота по Черноморската сделка

С други думи, 2023 г. е заплаха за фермерите. Сушата се е превърнала в постоянен спътник на селското стопанство. Според EDO, Европейската обсерватория за сушите, 37,3 % от Европа са в „условия на предупреждение“ поради постоянен дефицит на валежи, а 10,2 % са в „условия на тревога“, при които растенията очевидно са подложени на стрес от суша.

Зимата бе сравнително суха, а пролетта на 2023 г. беше много влажна. Април се счита за най-влажния април от 2008 г. насам. През пролетта са паднали общо около 200 литра дъжд на квадратен метър, което доведе до известно отлагане на сеитбата, отбелязват германските медии.

През май обаче дойде сушата. В някои части на страната от седмици изобщо не е валяло. Особено по-дълбоките слоеве на почвата са изсъхнали. Ситуацията не изглежда да се подобрява. Затова метеоролозите предупреждават за влошаване на обстановката. Германия губи все повече вода. Ще трябва да вали 1,5 години, за да бъде компенсиран дефицитът, смята хидрологът Дитер Борхард.

Европейският мониторинг на сушата показва проблеми за фермерите

Не само Германия изпитва недостиг на вода. Сушата засяга почти цяла Европа. Особено пострадал е Иберийският полуостров, където се произвежда голяма част от европейските плодове и зеленчуци. Италия и Франция  се борят със суша и наводнения. До тях се нареждат британските острови, балтийските държави и Скандинавия.

Шестата поредна суша в Европа

Миналата година сушата беше повсеместна. Тя бе определена като най-лошата от поне 500 години.

Какво предстои през 2023 г.? Още в началото на юни Европейският парламент предупреди за водна криза в Европа. На свой ред учените подчертават, че има голяма вероятност от по-голяма суша от 2022 г. Това изправя Европа пред шестата поредна суша. Като основен виновник е посочена климатичната криза. В световен мащаб целта от 1,5 градуса беше надхвърлена този юни. По всичко личи, че Старият континент ще се затопли още повече. За момента учените прогнозират да е с 2,2 градуса по-горещо, отколкото в прединдустриалните времена.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нови предложения за коридора в Черно море

Германските фермери се готвят за 40 градуса жега и горски пожари през юли

Агротехнологиите, които спасяват фермерите от сушата