От много добри до много лоши средни добиви от царевица за зърно се отчитат в райони, известни с производството на културата у нас. Тематичната анкета на Агри.БГ, включваща 622 производител (към момента на отчитане), сочи, че слабите резултати от жътвата на царевицата в страната са преобладаващи.

 

В Русенско средните добиви този сезон варират между 180 и 250 кг/дка, съобщава за Агри.БГ зърнопроизводителката от района Рилка Игнатова. Това са изключително ниски резултати за Дунавската равнина, където по думите на дългогодишната производителка предишни години се е добивало по 900 кг до 1 тон на декар царевица.

"Добивът тази година е четири пъти под потенциала на растението и технологията. Сушата е основната причина за това. При нас от май месец до този момент не е валяло, с изключение на няколко капки през юли. Това беше съчетано с типични за района високи температури и не всички растения успяха да се опрашат.

Има кочани, заложени по два, което значи, че растението има потенциал и технологията е направена, но на втория кочан почти няма зърно. Дори първият е наполовина запълнен. Останаха дребни и сухи преди жътвата. Поради висока температура и сушата започна обратно движение от кочана към кореновата система. Това спаружи зърното и добивите са ниски”, описва ситуацията Рилка Игнатова.

В същото време на места в Северозападна България се съобщава за по-добра от миналогодишната реколта от царевица. Според ОДЗ – Монтана средният добив за областта е 718 кг/дка. Това е сериозен ръст сравнено със средно добитото през 2022 г. количество от декар, което беше 468 кг/дка. Добрият резултат може да се отдаде най-вече на пролетните валежи със стопанско значение в областта.

Картината на национално ниво обаче не е така добра. В анкетата на Агри.БГ „Какви са средните Ви добиви от царевица за 2023 г.?” преобладаващ е отговорът „до 200 кг/дка”. Към момента на отчитане на резултатите 24% от 622 фермери са посочили най-ниския възможен отговор.

От друга страна, 19% от включилите се в анкетата споделят, че средният им добив от царевицата този сезон надвишава 600 кг/дка. Това е и вторият най-посочван отговор.

Повече от половината произовдители на царевица (57%) този сезон не са добили над 400 кг/дка. 12% от участниците съобщават за добив над 400 кг/дка до 500 кг/дка, а едва 8% за такъв от над 500 кг/дка до 600 кг/дка.

Според оперативния анализ на Земеделското министерство средният добив от царевица за зърно в страната към момента е 419 кг/дка, при миналогодишен такъв от 480 кг/дка. Събраната реколта досега е по-слаба с близо 14% спрямо предходната, като възлиза на 2 069 304 тона.