Новината за възможното отпадане на доказването на реализираното количество мляко по обвързана подкрепа е особено значима, тъй като овцевъдите се борят с множество затруднения в реализацията на млякото си. Те пък са предизвикани от ниските изкупни цени на пазара и невъзможността за реализиране на продукцията си на мандра.

За никого не е тайна, че проблемът с ниската цена на млякото е сериозно предизвикателство за фермерите. Стопаните се нуждаят от по-голяма финансова стабилност и подкрепа, за да осигурят устойчивост на своите стопанства. Предложението за отмяна на изискването за доказване на определени количества мляко за получаване на обвързана подкрепа би било стъпка в посока за редуциране на множеството допълнителни изисквания.

Важно е обаче да се отбележи, че това предложение все още е в процес на преговори с Европейската комисия и се очаква да бъде окончателно потвърдено. 

Нещо, което непременно предстои обаче е сезонът на търговията с агнешко месо за Великден и Гергьовден. Прогнозите сочат, че количествата агнешко месо, които ще се търгуват по този повод, може да бъдат по-високи от обичайното. Дали ще бъде така можем само да гадаем към момента.

Същото се отнася и до цената на агнешкото месо. По-големият проблем обаче идва от произхода и това да се спре представянето на вносни агнета като българска продукция.

Какво сочат данните?

Започваме с кратка информация от чужбина - през 2023 г., котировките за агнешко и свинско месо в Ирландия варираха от 5,90 до 6,00 евро за килограм.

През 2024 г. котировките остават стабилни и са дори по-високи в сравнение с изминалата година. В заводите на Irish Country Meats например агнешко месо се предлага на цени от €6,65+20 цента на килограм гаранция за качество, докато Kildare Chilling предлага агнешко на цени от €6,80+10 цента на килограм гаранция за качество, а Dawn Ballyhaunis – €6,75+10 цента на килограм като гаранция

Информация от Irish Food Board 


По актуална информация на хранителния борд в Ирландия - едни от най-ниските цени остават в Нова Зеландия и Австралия, откъдето обикновено влиза вносно агнешко месо и в България.

Иначе у нас тази година очакваме по-висок интерес към българското агнешко месо. През 2023 г. то се търгуваше на цени между 12 и 16 лева/кг. Цената на живо тегло варираше между 4 и 6 лева за килограм.

 

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  

⁠Всички епизоди⁠ на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav
🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY
🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI