След като имаме редовно правителство за стратегически теми като напояването трябва отново да се взимат политически решения. Вече са ясни заявките и проектите на Напоителни системи ЕАД за увеличаване на поливните площи у нас през следващите две години, но се заговори и за Закон за хидромелиорациите и за фонд „Мелиорации”.

Ще го бъде ли напояването у нас?

Дали и кога обаче тези заявки ще видят бял свят? Поглеждаме към отговорите на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) след поредица от депутатски въпроси.

Ако се поразровим в миналото, ще видим, че и преди присъединяването ни към ЕС, както и преди социалистическия режим у нас действа такъв фонд. През 1940 г. Народното събрание приема Закон за напояване и отводняване на земите, с който се учредява Фонд за напояване и отводняване като самостоятелно юридическо лице с отделен бюджет.

В наши дни, предвид първостепенното значение на напояването, създаването на нормативна база, структури и финансиране, обезпечаващи тази дейност са крайно наложителни. През септември 2022 г. „Напоителни системи” ЕАД изразява положително становище за инициирането на законодателни промени в областта на хидромелиорациите, включително създаване на фонд „Мелиорации”.

От друга страна, у нас вече има действаща до 2030 г. „Обща стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите и защита от вредното въздействие на водите”, приета през 2016 г., която предвижда закриване на търговското дружество „Напоителни системи” ЕАД и създаването на закон за хидромелиорациите. Защо стратегията не се изпълнява, питат народни представители.

Тя не отговаря на актуалната ситуация и съответно е неприложима и неефективна” отговарят от МЗХ и информират, че предстои създаването на работна група за преразглеждане на Стратегията и привеждането й в адекватен вид.

МЗХ: След актуализиране на стратегическия документ ще се разгледат и възможностите за правни реформи, в това число и изготвяне на проект на Закон за хидромелиорациите.

„Към момента се проучват добрите практики, включително в съседни държави от ЕС, планира се задълбочен анализ за състоянието на „Напоителни системи” ЕАД и на възможностите в сектора”, добавят от агоминистерството.

Става ясно, че засега дружеството няма да се закрива, първо, защото е бенефициент по подмярка 4.3, по която предстои да се разшири функционирането на напоителната мрежа, а и защото „евентуалното му преобразуване изисква задълбочен и мотивиран анализ”.

„Една от възможностите за институционална промяна, предвидена в Общата стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите, е запазването на сегашното положение на „Напоителни системи” ЕАД без промяна на статуквото, със запазване на правния му статут на акционерно дружество със 100% държавно участие и структура на единствен орган, отговарящ за хидромелиоративните дейности…

Един от недостатъците на запазването на „Напоителни системи” ЕАД без промяна на статуквото е, че неустойчивите резултати на дружеството го правят неприемлив кандидат за финансиране по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

Другият разглеждан възможен вариант в Стратегията за институционална промяна, е преструктуриране на дружеството в Регионални предприятия по хидромелиорации, като това би улеснило допълнително финансирането по ЕЗФРСР”, обясняват подробно от МЗХ и допълват, че последният вариант в момента е неприложим, тъй като „Напоителни системи” ЕАД вече е стабилизирано дружество с положителни финансови резултати.