Седмицата отново беше наситена със страсти. Този път не само по професионално земеделски, но и по политически теми.

Ще боравим само с фактите – за служебен министър на земеделието е предложен Кирил Вътев. Изборът му е от номинирания за премиер Димитър Главчев. Залага се на експертни, а не на политически лица. Но всичко е политика...

Любопитно е дали ще се запазят и заместниците на аграрния министър или Кирил Вътев ще работи с други. 

Независимо от това, кои ще са предложенията за т.нар. втори ешалон, новият стар министър ще има възможността да продължи с поставените си цели. Голяма част от тях са свързани с промяна на стари и писането на нови закони. Закони, които са обсъждани със земеделската общност и които срещат подкрепата на сектора.

Хубавото е, че шестата поправка в Конституцията се гласува парламентът да не се разпуска във времето, в което ще управлява служебния кабинет. И ще се даде възможност за законодателни инициативи.

Лошото е, че никой не може да гарантира, че следващите месеци, в които ще се води ожесточена предизборна кампания, точно Народното събрание няма да стане трибуна на политическа война.

Все пак остава надеждата, че важните закони като този за Аграрната камара, за браншовите организации, за кооперирането (чрез поправка в Закона за кооперативите) и други ще бъдат обсъдени, дебатирани и гласувани.

Защото всяка предизборна кампания започва и приключва, изборите минават, остава единствено свършеното в полза на обществото и в случая – на земеделските производители, преработватели и нас – потребителите.

Или грешим? Или ние в последните 30 години живеем в облак от обещания и надежди от кампания на кампания...

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото. 

⁠Всички епизоди⁠ на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav
🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY
🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI