Седем напрегнати дни изминаха пред погледа на не по-малко напрегнатите земеделци. Фермерите трябва да следят и работата в стопанствата си, и политическите игри, защото от вторите зависят много неща – от промяна на закони до пускане на плащания по различните направления. 

Ако за момент си представим, че вместо ротация във властта стане размяна на места и от депутатската банка се влезе във фермата, а от фермата се влезе в политиката... 

Хипотетично е, но звучи забавно.

Представяте ли си депутатът Х, който слиза от колата, сваля костюма и влиза в обора, за да чисти на животните. Колко ли неща ще му минат през главата, докато потта се лее по морното му чело. Размечтахте се, нали! 

А сега си представете фермерът, който влиза в костюм, стяга вратовръзката и сяда в депутатския стол. Понеже земеделските стопани идват от ежедневие, в което всеки ден се борят с едни или други бюрократични спънки, сигурно разрешаването на част от проблемите ще придобие друга скорост.

Разбира се, че сме наясно – трябват дебати, обсъждания, време за консултации, административно време (този неясен и особено „любим” термин), но със сигурност фермерът ще натисне педала и ще даде газ на оборотите, за да се задвижи тежкия парламентарен апарат. 

Защо описахме тази картина? Ами защото времето е най-ценният ресурс и с него не бива да се злоупотребява! 

Именно в тази връзка през седмицата представители на браншови организации обсъдиха с народни представители промени в законодателството, което касае поземлените отношения. Сега ръкавицата е хвърлена и се очаква депутатите да поемат инициативата. 

Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българска аграрна камара (БАК) проведоха среща в Народното събрание, за да представят спешните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Тези предложения за изменение в закона са обсъдени и приети на Консултативния съвет по поземлени отношения към Министерството на земеделието. 

Сред предложенията за изменение е да бъдат приоритетно подкрепени местни земеделски производители на плодове и зеленчуци, трайни насаждения, както и животновъди. Инициативата за работна среща с депутатите е породена от нуждата да се осигури „бърза писта” за вкарване на промените в закона. Това може да стане, ако предложенията за изменение влязат за разглеждане в комисията по земеделие през народен народните представители.  

Целта на земеделските производители е промените в този ключов закон да влязат в сила през тази стопанска година. А времето напредва.

Спомняте ли си клетвата на всеки депутат и министър по Конституция е „...и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа”. С или без ротация! 

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  

Всички епизоди на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav

🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY

🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI
 

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.