Положението на зърното в района на Пазарджик е критично”, споделя пред Агри.БГ Иван Кабуров, земеделец от Мало Конаре. „Тук сме като в Африка”, започва разказа си дългогодишният производител.

Земеделец от Добруджа: Това ще бъде най-скъпото производство на зърно

По думите му слънчогледите в областта едва стигат до коляното и са прегорели от сушата. „Голяма жега и суша. Слънчогледите са на височина от 60 сантиметра. Повече от 80 кг/дка няма да даде този слънчоглед”, смята Кабуров.

„Площите изглеждаха горе-долу добре, но валежите бяха локални, а и отцедливостта на почвите е фактор тук”, коментира основните причини за слабата реколта пазарджишкият зърнопроизводител.

Иван Кабуров: Това ни води до размисъл дали нашите територии  са за зърнено-житни култури, или е нужно райониране на земеделието.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов пък съобщава, че като цяло пролетниците в Източна България не са в добро състояние.

По думите му в Централна и Западна България състоянието им е по-добро заради валежите, но уточнява, че картинката не е еднородна. „Има доста време докато се приберат пролетниците, така че всичко може да се случи”, казва още Проданов.

Специално за Пазарджишко ситуацията с есенниците също не е радостна.

„Почти приключват жътвите на пшениците в региона. Повече от 300 – 350 кг/дка добив няма, а себестойността е 200 – 220 лв./дка. В момента продаваме пшеница на 37 – 38 стотинки. Миналата седмица беше 40 стотинки”, споделя за финал Иван Кабуров.