Галин Нинчев е зеленчукопризводител от Плевенско, в момента ръководи регионалното звено на Асоциацията на пиперопроизводителите. Той беше сред земеделските производители, които подкрепиха протеста в столицата през седмицата. 

Четете още: Цветан Цеков: Парите за компенсации ще дойдат много късно, приемът на документи не е започнал


Нинчев отглежда пипер на открито върху 130 дка собствена земя в плевенското село Долни Луковит
През тази година зеленчукопроизводството страда много от природните аномалии. „През пролетта валя много дъжд и късно засадихме, паднаха огромни количества вода в рамките на няколко часа. Едвам разсадихме пипера и после дойдоха страшни горещини когато пипера беше направил завръз“, разказва Галин за Агри.БГ.

Заради сушата голяма част от продукцията се повредила и не ставала за свежия пазар, затова се наложило да бъде продадена на консервните фабрики на символични цени от 45-50 ст./кг, което буквално унищожава производителите. 
На едно първокачественият пипер е вървял по 1.30 – 1.50 лв./кг. Тази цена пък е наполовина от предлаганата в хипермаркетите.

Четете още: Фермер: За първа година зеленчуците ми ще покрият загубите от зърното ми

 

За Галин е проблем, че през тази година зеленчукопроизводителите не са получили de minimis, въпреки трудностите, които срещат и необходимостта от средства, за да запазят производството си. „Нека управниците да помислят и за зеленчукопроизводството в България, защото ние вече сме капка в морето. В България всички зеленчукопроизводители сме на изчезване“, споделя стопанинът. 

Галин Нинчев гледа от 10 години зеленчуци, започнал е с 5 дка и вече е достигнал 130 дка. Фирмата му е семейна, със собствени сили са изградили складовите помещения и всичко, необходимо за производството. 

Един от големите му проблеми е изключително трудното осигуряване на работна ръка за неговия бизнес. За обработката на един декар със зеленчуци са необходими минимум от 4 до 6 човека, които са ангажирани 7 месеца. Основната работа на хората започва през май и продължава чак до ноември. 

„Ние сме на ръба да фалираме, почти всички зеленчукопроизводители, нека управниците да вземат нещата в свои ръце и да помислят за всичко българско и родно“, призовава Нинчев.