Земеделските стопани ще могат да наемат по-лесно работници от страни извън Европейския съюз (ЕС), след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за чужденците в България. С новите текстове се оптимизира процесът по наемане на граждани на страни извън ЕС за целите на сезонната работа. 

Основните промени, внесени от ГЕРБ, се отнасят до процедурите по предоставяне на пребиваване за дългосрочна и за краткосрочна сезонна заетост. С тях се създава правна възможност чужденец, който пребивава в България и притежава разрешение за пребиваване, различно от Eдинно разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за пребиваване, без да е необходимо да напуска територията на страната, информира БТА. 


Предвижда се и възможност за удължаване срока на пребиваване на сезонни работници за срок до 90 дни и влезли с виза за краткосрочно пребиваване.

Трудностите по намиране на работна ръка са особено сериозен проблем в земеделието. По време на активния селскостопански сезон все по-трудно се намират желаещи да работят на полето, оплакват се повечето земеделски производители. Най-голям недостиг има в сектори, като Плодове и зеленчуци, както и в животновъдството.

Някои фермери намират спасение в наемането на работници извън страните от ЕС, но поради усложнените процедури, трудно се справят в тази ситуация. Сега с промените в Закона за чужденците в България се надяват на по-опростен механизъм. Други стопани пък търсят начин за намаляване на броя на работниците като оптимизират работните процеси и въвеждат дигитални решения