Седмицата поднесе интересни новини за сектора. Само за няколко дни беше приет и на комисия по земеделие, а след това и окончателно в пленарната зала Законът за собствеността и ползването на земеделските земи. Това отключи и крайностите в оценките на текстовете.

Както екипът на Агри.БГ писа през седмицата - Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) предизвикаха смесени емоции в земеделските среди.

Докато Асоциацията на собствениците на земеделски земи критикуваха измененията и смятат, че се нарушават интересите на собствениците на земеделска земя и дори откриват нарушение на конституционното право на собственост, то от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) смятат текстовете за „историческа стъпка за българското земеделие”. 

Но никой не разгледа и третата гледна точка – в предизборно време най-лесно се прокарват идеи за промени. По една единствена логика – никой депутат не иска да изгуби доверието на земеделските производители. Та нали само след два месеца ще трябва да се върне всеки от народните представители в избирателния си район и да се срещне с хората по места. И да ги убеди, че работи за тях. 

Не казваме, че народните представители не са водени в работата си от интересите на народа! НО! Идват избори! И сега е времето на браншовите организации да „натискат” депутатите за промени в определени закони. Да предизвикват дебати и да поискат важните изменения, които да направят живота и работата на фермерите по-лесни и леки. И можем да импровизираме – намаляване на административната тежест в редица процедури, улесняване достъпа до напояване, подреждане на хаоса в браншовите огранизации, повдигане на темата за комасинаре на земеделската земя и промяна в едногодишните договори за ползване на земелската земя и т.н. ...

Скъпи читатели, напишете в коментари кои закони искате да се променят и защо; с кои браншови огранизации работите и докъде е стигнал въпросът с вашите искания! 

И както се казва на библейски език – Поискайте и ще ви бъде дадено! Или поне упорствайте, за да постигнете целите си! 

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  (записът е направен на 29.03)

⁠Всички епизоди⁠ на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav
🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY
🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI