Крастата е хронична болест, която се причинява от няколко вида кърлежи. В зависимост от вида на кърлежите болестта бива псороптоза, акарусова и хориоптесова краста.

Причинителят на псороптозата е псороптозовият кърлеж, който е най-едрият крастен кърлеж и се вижда с невъоръжени око. Има удължен хобот, с който пробива горния слой на кожата и смуче лимфа.

Специфики на болестта краста

Болестта е сезонна и се развива масово през студените и влажни сезони на годината (есента, зимата и пролетта), когато кърлежите се размножават интензивно и овцете бързо се заразяват.

През лятото се среща по изключение. Най-много овце заболяват в края на зимата и в началото на пролетта, тъй като инвазията (заразата) се разпространява бързо в стадата, настанени в топли и влажни овчарници и може да засегне 100% от животните.

Гангренозен мастит при овцете и козите

В началото на заболяването не може да се установят никакви промени по кожата и вълната, но овцете са неспокойни и се чешат.

Засягат се само местата с по-дълга вълна:

  • - областта на кръстеца, гърба и холката,
  • - по-късно и областта на плешките и страничните части на тялото, където кожата е възпалена.

 

В началото се наблюдават възелчета, които по-късно се превръщат в мехурчета, пукат се и отделят ексудат, който слепва вълната.

Вълната и козината по опаразитените места при чесането и при допир с различни предмети лесно опадват и участъците под тях се оголват. Там кожата е удебелена, суха, не е еластична и се покрива със струпеи. Болестта се съпровожда със силен и непрекъснат сърбеж, като овцете чешат засегнатите места с крака и с рога, трият се в различни предмети и дори се хапят със зъби.

Извратен апетит при овцете и козите

През лятото видимите признаци може да изчезнат, но късно през есента и през зимата заболяването отново се появява.

При забелязване на сърбеж и опадане на вълната на овцете трябва веднага да се потърси ветеринарен лекар.

Предпазването от краста включва не само лекуването на заболелите животни, то и подобряване на условията на хранене и отглеждане.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хемонхоза при овцете

Диктиокаулозата засяга масово младите овце и кози

Тетанус при домашните животни