Хемонхоза при овцете
Хемонхозата е болест от групата на трихостронгилидозите и засяга най-често по-младите (едногодишните) овце. Причинител са кръгли червеи, които се натрупват в сирищника и в дванадесетопръстника и нарушават тяхната функция.

Признаците на заболяването се проявяват, когато младите овце са заразени с повече от 3000 хемонхози, а възрастните с повече от 10 000. Болестта протича в остра и в хронична форма.

Острата форма се проявява при силно опаразитяване. Овцете показват трескаво състояние, вътрешната им телесна температура достига 40,9 - 41,8 °С, нямат апетит и получават силна диария. Това състояние продължава 3-4 дни, след което овцете скоро умират.

Хронично болните овце боледуват продължително време. Клинично те прогресивно слабеят, развиват анемия и апетитът им силно намалява. Вълната става груба и суха. При някои овце се установяват едеми в подчелюстното пространство. Част от заболелите овце може да преболедуват, но е необходимо много време, за да достигнат нормалното си състояние. Често хронично преболедувалите овце остават носители и източници на заразата.

За предпазване от паразитозата младите овце се отглеждат отделно от възрастните, като за тях се заделят специални по-сухи пасища и ливади. В застрашените стопанства се препоръчва периодична дехелминтизация на овцете и козите от ветеринарните специалисти.