Диктиокаулозата е паразитна болест, понякога засягаща масово младите овце и кози, които показват признаци на бронхопневмония.

Първи признаци на диктиокаулозата

Причинителят е сивобелезникав конецовиден кръгъл червей, който се локализира в големите и в малките разклонения на бронхите. Първите признаци на заболяването при шилетата се установяват 4-5 седмици след изкарването им на паша в ниски и влажни пасища и ливади.

  • - В началото се появява честа, суха и къса кашлица само при някои шилета.
  • - По-късно започват да кашлят повече животни от стадото.
  • - Постепенно кашлицата става много силна, влажна и продължителна, завършваща с кашличен пристъп.


При тежка форма на болестта дишането е затруднено и при кашличния пристъп често се изхвърля слузна материя през носа. При раздвижване на животните кашлицата се засилва, шилетата отслабват и вървят последни в стадото. Появяват се отоци под клепачите и в междучелюстната област. Почти винаги заболяването се придружава с диария.

Гангренозен мастит при овцете и козите

Продължителността на заболяването

Болестта продължава няколко седмици, като често тежко заболелите животни умират, а смъртността при младите животни може да достигне 60-70%. По-слабо опаразитените овце и кози при добро хранене и отглеждане и при навременното им лекуване подобряват състоянието си. При поява на кашлица при младите животни трябва веднага да се потърси помощта на ветеринарен лекар.

Извратен апетит при овцете и козите

Предпазване на овцете от диктиокаулоза

За предпазване от тази паразитоза младите животни се отглеждат отделно от старите, като им се осигуряват сухи и чисти пасища и хранене с пълноценна хранителна дажба. Овцете се захранват профилактично с препарати, унищожаващи паразита, препоръчани от ветеринарните специалисти.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хемонхоза при овцете

Диктиокаулозата засяга масово младите овце и кози

Тетанус при домашните животни