Накратко:
•    Сушата в Русия и валежите в западна Европа тревожат търговците
•    Експортните цени на руската пшеница продължават да растат

В последните дни финансовите оператори отчетоха засилването на метеорологичните рискове по целия свят, което доведе до масово обратно изкупуване на позиции. Последният път, когато европейските зърнени култури затвориха на толкова високи нива, беше през септември 2023 г.

Сушата в Русия бе допълнена и от ниски температури през последните няколко дни, което даде нова сила за страховете на търговците. В западна Европа ситуацията е противоположна, тъй като в много региони валежите продължават. В допълнение, има и геополитически съображения, като отказът на Израел да се съгласи на прекратяване на огъня отново повишава напрежението.

Изкупуването на позиции от финансови оператори на фона на метеорологичните рискове тласна и цените в САЩ нагоре. Рисковете засягат както Европа, така и Русия, САЩ, Бразилия и Аржентина.

Това важи особено за царевицата, където все още има големи разлики в оценките на производството между частните анализатори в Южна Америка и USDA. 

USDA трябва да публикува нов доклад този петък, като индикациите са той да има много корекции. Докато очакванията са за 52,14 милиона тона производство на царевица в Аржентина и 122,4 милиона тона в Бразилия, балансът за този регион вероятно ще бъде намален с повече от 4 милиона тона спрямо миналия месец, което все още е недостатъчно според местните производители.

Климатът повлия и експортните цени на руската пшеница, които продължиха да се повишават миналата седмица, тъй като променливите метеорологични условия затрудниха прогнозите за реколтата.

В комбинация със сухото време в южната част на страната, майските студове в централните и в някои южни райони могат да имат отрицателно въздействие върху реколтата, казаха анализатори.

Цената на руската пшеница с 12,5% протеин, планирана за доставка на свободен борд (FOB) през юни, беше 216 долара за тон, спрямо 212 долара за тон предходната седмица.

Земеделската консултантска компания SovEcon определи същия клас пшеница на 215-219 долара за тон, което е увеличение от 213 на 216 долара за тон FOB.

„Времето в Русия е ключова тема за световния пазар. Валежите на юг между 30 април и 3 май бяха крайно ограничени. Освен това прогнозата се влоши допълнително през седмицата. Моделите по-рано прогнозираха бъдещи валежи, което вече не е така“, пишат от SovEcon в седмична си бележка.

„Сега, метеорологичните модели прогнозират по-забележим валеж на юг през втората половина на май, но дотогава растенията вероятно ще бъдат значително засегнати.“

Миналата седмица от IKAR пък намалиха за пореден път прогнозите си за руската реколта и износа на пшеница.

Русия е най-големият износител на пшеница в света. Износът спадна до 0,77 милиона тона зърно през съкратената работна седмица миналата седмица, спрямо 0,99 милиона тона предходната седмица. Износът включваше 0,67 милиона тона пшеница, спад от 1,07 тона седмица по-рано, коментират и от SovEcon, цитирайки данни от пристанището.

Въпреки това, SovEcon запази прогнозата си за рекордно висок износ за април от 4,6 милиона тона, в сравнение с 4,4 милиона тона година по-рано.

Към 26 април фермерите са засели 4,9 милиона хектара зърнени култури в сравнение със 7,1 милиона хектара през същия период на 2023 г. Това включва 1,1 милиона хектара пролетна пшеница, в сравнение с 2,2 милиона през миналата година, пише SovEcon.

 Вижте плейлист в YouTube с „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов, създадена специално за Agri.bg.