Слънчогледово семе. За храна на свинете се използва главно нестандартно слънчогледово семе, ако няма във фермата друг вид животни. То е богато на мазнини, протеин и влакнини. Високото съдържание на влакнини – целулоза и лигнин ( над 12 на сто) ограничават силно приемането му от животните. Изхранва се след предварително смилане. Семената са бедни на лизин, но богати на сяросъдържащи аминокиселини –метионин, цистин. Не се дава на млади животни. На възрастни свине се включва от 5 до 10 на сто в смеските.

Доматено семе. Получава се като отпадък при преработката на домати за пюре в консервната промишленост. То е много добър белтъчен фураж, но съдържа и много сурови влакнини, които намаляват неговата смилаемост и хранителна стойност. Обикновено се изхранва във двойно по-големи количества от слънчогледовото семе.

Метлено семе. Богато е на въглехидрати. Семената на захарната и техническата метла са сходни по състав. Съдържат около 10 на сто протеин и до 8 на сто влакнини. Изхранва се в смляно състояние. В смеските на подрастващи прасета се включва до 20 на сто и 30-40 на сто на възрастните свине.

Ленено семе. Лененото семе е богат на мазнини и протеин фураж. Има сравнително висока хранителна стойност, обусловена от смилаемостта му. При заливане с топла вода образува слузести вещества, които имат слабително действие. То е ценен фураж за младите животни, страдащи от храносмилателни разстройства. Същевременно лененото семе съдържа гликозида линамарин, който при разлагане отделя вредно действащата синилна киселина. Обикновено съдържанието на линамарин е малко и при даването му в ограничени количества не оказва вредно влияние. Вредността на този гликозид се намалява при варене или печене на семената. Изхранва се ситно смляно, защото през храносмилателния тракт често преминават цели несмлени семена.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Препоръки за хранене на свине за угояване

Избор на прасета за разплод и за угояване

Отглеждане на незаплодени свине –майки

Отглеждане на условно бременни свине-майки