Не всеки ден се среща човек, който да стопанисва заешка ферма, да преработва заешко месо и да предлага широка гама от продукти на краен клиент. Неслучайно за Агри.БГ бе удоволствие да си поговори с Николай Симеонов – собственик на ферма „Заешката къща” в софийското село Кривина.

Четете още: Има търсене на женски ярета под селекция за млечни ферми

В двора на неговото семейство винаги е имало животни – прасета, крави, кози, кокошки, зайци. Днес основният фокус пада върху зайците. С времето са създадени необходимите условия за тяхното отглеждане на открито, за изграждането на кланица и цех, затова фермерът не си и помисля да се отказва.

„Преди години попаднах на едни фермерски пазари и там видях, че има търсене на заешко месо. Първите продукти, с които тръгнахме, бяха обезкостено месо, сварено в собствен сос, без сол и подправки. Напълно натурално. По същия начин процедираме и с другите продукти, които разработваме по стари технологии”, споделя Симеонов.

Днес продуктовата гама е разширена с пастет от заешко месо и дроб, бульон от варени заешки кости, варено-пушено заешко роле, шунка от заешко и колбас тип Камчия от заешко месо. На последното издание на изложението „Интерфуд и дринк” в София, на което фермата участва за първи път, тя бе отличена със златни медали за две линии с по три продукта.

„Ние сме единствените фермери за заешко с преработка на краен продукт в България. В Гърция примерно има една-две ферми, които правят по един-два продукта, доколкото съм запознат. Такава широка гама като нашата за продукти от заешко месо няма. Ние сме единствените в България в това направление. Повечето колеги ги дават охладени”, обяснява Симеонов.

В стопанството са заети главно той и синът му. Технологът е майка му, която по професия е готвач. Както и баща му, и брат му. По всичко изглежда, че усетът към чистата и вкусна храна е заложена в цялото семейство. В момента в стопанството се отглеждат около 50 зайкини от породата Калифорнийски заек и хибрида Цика. Преди доста години този 4-линеен хибрид е внесен от Германия, като Симеонов купува първите бройки от бай Стоян от село Деветаки.

„Зайцеферми като нашата работят предимно с такива скорозрели породи. Ние сме се спрели върху тези две, като правим и кръстоски между тях. Целта е да се ускори периодът на угояване. Те имат и много хубав рандеман, което за нас като преработвател е важно, за да може да извлечем максимума”, казва производителят.  

Зайците се отглеждат без антибиотици и хормони. Ваксинират се само родителите. Не се използват лекарства по време на угоителния период. Ползва се фураж със сертификат, че не съдържа ГМО, от завод в Сърбия. В състава му има над 30% люцерна, жито, царевица, слънчоглед. Добавят се и витамини.

За реализацията на продуктите производителят разчита на дистрибутор, който зарежда специализирани магазинчета за здравословна, фермерска и био храна в София, Варна, Бургас, Русе, Габрово, Троян. Работи и с голям сайт за онлайн продажби. Има и собствен онлайн магазин, като с дистрибуцията в София се занимава синът му.

„Вложенията при нас са големи. За да направиш кланичен пункт и цех, трябва да спазваш стриктни правила и подлежиш на непрекъснат контрол от БАБХ. До момента съм постигнал всичко със заеми от банки. Всеки спечелен лев го връщаме обратно във фермата. Оставяме си само толкова, колкото да си покриваме разходите”, сочат сметките на производителя.

Следващата му стъпка е да разшири стопанство и бройките животни. Няма планове за продажба на разплодници, на живи или охладени зайци. Съсредоточил се е изцяло върху преработката. За в бъдеще планира да предложи и разфасовки на сурови бутчета, филенца, плешки, дробчета. А идеи за нови продукти не липсват, така че очакваме още вкусни изненади от „Заешката къща”.