В мелнишкия регион всяко семейство е свързано с виното. Такава е и историята на семейство Зикатанови. През 2000 г. започват да изкупуват земи в този регион на Мелник, до село Хърсово, а строежът на винарната започва през 2011 г., две години по-късно - през 2013 г. вила Мелник отваря врати. Няколко години по-късно и Милица става част от семейния бизнес. Именно тя стана  стана Дама-фермер в първото издание на AGRI AWARDS 2024 - събитие, организирано от Forbes България и Агри.БГ.

Заедно с Милица Зикатанова ще ви покажем защо вила Мелник има  собствен почерк и стил. Важно е да знаете, че винарната работи изцяло с грозде от техните лозя. Така най-добре се следи качеството и третирането на гроздето. Отправяме се към технологичната част, където виждаме, че голяма част от работата по целия процес на винопроизводство е поверена на… гравитацията. Този метод е най-щадящ за плода, но и най-енергийно ефективен. След гроздобера сокът от плодовете влиза чрез естествена гравитация в метални съдове.

Това е етажа, на който ферментират червените вина. Виждаме ферментаторите, всъщност виждаме отгоре отвора, през който свободно течащият гроздов сок пада чрез силата на гравитацията. В тези съдове протича бурната ферментация и надолу, отново по пътя на гравитацията, падаме към  другия етаж, на който се намира нашата преса, на който се бъчвите за отлежаване, бутилиращото помещение. Стараем се чрез този гравитачно организиран процес хем да сме енергоефективни, хем да сме изключително щадящи спрямо гроздето и виното, които са жив продукт и към които трябва да се отнасяме с много грижи и внимание”, обясни Милиза Зикатанова.   

Металните съдове за ферментация са български, произведени в Хасково. Семейство Зикатанови припомнят, че страната ни има дълга история във винопроизводството и съответно има добра промишленост.

Да, съдовете са от неръждаема стомана – инокс, и се произведени в България. Когато можем, винаги използваме български доставчици, не само на ферментатори, но и на дъбови бъчви и на всякакви консумативи за нашата производство. В нашата винарна ние залагаме основно на вина от местни сортове, но разбира се имаме и вина от международни сортове”, допълни Зикатанова.

Земеделието не е лесна работа, нито е бърза! Има вплетени опит, наука, иновации, предприемачество и техника. 


Във винарската индустрия, изобщо в земеделието, са нужни кадри които са много висококвалифицирани. Тук имаме сложни машини, техника, наука, лаборатория, да не говорим за висш пилотаж - маркетинги продажби. И са ни нужни ценни кадри. Това не е просто някаква непрестижна работа, това е много сериозна работа, работата в земеделието е изключително отговорна. А е и интересно място за развитие на млади хора", отбеляза дамата – фермер на 2024 г..  

По пътя на виното и гравитацията се отправяме на долния етаж:


Това е етаж за вторичната ферментация, тук вината почиват и това е мястото за ферментация на бели и розета може да видите някои розета , някои бели вина...

И така преминаваме към следващото помещение, в което вече готовите вина се затварят в бутилки:


Това е бутилиращото помещение.  Всъщност пресата и бутилиращата машина са единствените, които не са произведени в България, защото не се произвеждат тук. Капацитетът е  700 бутилки в час... и след това се летят етикетите и се прибират в кашоните”, разказа Милица. 

Следват помещенията за отлежаване в дъбови бъчви и избата, която е под хълма на винарната. 

Вече сме в най-атрактивната част от винарната. Всъщност сградата свършва на тази стена и тук вече сме под хълма и влизаме навътре в хълма, затова нашата винарна не е отгоре на хълма, а е до него, за да може по този начин да използваме естествения ландшафт. Както е старата традиция, да прокопаваме и изби, в които имат постоянна температура и влажност на въздуха  - тоест отлични условия за съхранение на висококачествени вина... 
Бъчвите са от дъб. Имаме от френски дъб, от американски дъб и от български дъб. Винаги вината от местни сортове ние слагаме в българските бъчви, за да си бъде в абсолютна симбиоза българския сорт и дърво.
Бъчвата дава допълнителни вкусове и аромати на виното и така то става по-комплексно и с по-дълъг потенциал за отлежаване
”, подчерта младата дама.

На кого е идеята да се вкопае избата в хълма и цялата концепция за вертикално разпределение на пътя на виното?


Това е част от старанието на моите родители да възродят традициите на региона и да стъпят върху това, което поколения преди нас се доказали, че наистина работи. Идеята за гравитачно организираната винарна също е тяхна, както и идеята за винения туризъм, който е заложен дори в самата архитектура на избата. Вие видяхте, че преминахме през всяка стъпка от производствения процес по логичния начин. Нищо не е скрито от погледа на винолюбителите и това отново засвидетелства революционната мисъл на моите родители. Навремето, когато те са започвали строежа на винарната, виненият туризъм е бил много слабо застъпен изобщо в България. А ето, те са го направили и днес наистина ние се радваме на посещение от хора от цял свят”, разказа още Милица. 

А всеки посетил българска винарна и разказал за нейната слава по света, става част от мисията на семейство Зикатанови и всички предприемачи в аграрния сектор, които работят и искат да докажат, че България прави качествено земеделие и трябва да се гордеем с това.