Марк Цеков е носител на първата награда NextGen 2024 от конкурса AGRI AWARDS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ. 

 

Наградата е заслужена оценка за труда на младия човек, който работи редом с баща си в най-големите биологични ябълкови градини у нас, и вече е разпознаваемо лице на „Яблена Натура“. Той се чувства потомствен земеделец и бъдещите му планове са свързани именно със семейната компания. 

„За мен това е изключително висока оценка. Да вземеш NextGen 2024 година, първата по рода си награда, е историческото събитие не само в моя живот, а и в живота на българския земеделец. Като млад човек аз съм изключително мотивиран, изключително тласнат да продължавам да се занимавам със земеделие. Когато има признание, когато има оценка от хората, от земеделското общество, че ти постигаш нещо, естествено, че се чувстваш не само продуктивен и ефективен, а изключително удовлетворен от всичките усилия, които си полагал. Така че това е една огромна оценка за мен. Изключително съм щастлив“, сподели Марк, който посрещна екипът на Агри.БГ в цъфналите ябълкови градини в ботевградското село Радотина. Заедно с него бяха баща му Цветан Цеков и дядо му Илия Цеков. 

 

За Марк да бъдеш Next Generation не е константа. Според него това е извор на креативността, на иновациите, които прилага и енергията, която носи със себе си и предаваш на другите.

„За мен NextGen означава, дори чисто поколенчески, да можеш да се впишеш в социума, в който си и да създадеш една по-ползотворна и продуктивна работа следа“, казва той. 

Силата и енергията на младостта, в съчетание с опита водят до успехите, на които се радват в семейство Цекови. На Марк му се налага да бъде изключително многопластов в работата си и да следи целия цикъл на производство. 
Пред екипа на компанията стоят и други широкомащабни проекти, какъвто е авторският проект на Марк - „Децата на Яблена“, който е стартирал миналата година пилотно с около 3 000 деца за целия сезон. През тази година се очаква 10 000-12 000 деца да се включат и да посетят градината.

Идеята е да създадем в децата здравна и хранителна култура, да разберат каква е връзката с природата и да възбудим тези закърняващи сетива. Те закърняват именно заради дигитализацията, но аз мятам, че може да има баланс между процесите, през които минаваме ние като хора и общество и между природата. Именно поради тази причина реших да се насоча към най-чистите същества и да обучавам именно от тях, защото те са бъдещето“, казва Марк Цеков. 

Гостуването на малчуганите в стопанството е свързано със специална подготовка, за да може срещата с натуралното производство да им донесе емоции и познания, които по различни причини съвременните деца не успяват да получат в училище. 
 
Марк е първият носител на наградата, но в неговото семейство има още млади хора, които се подготвят да заслужат този приз през следващите години. 
„Аз имам три сестри - Цвета, Пресиана и Белослава. Силно се надявам те да бъдат посочени по същия начин като мен към нашия семеен бизнес и производство. Цвета, най-голямата, която е на 17 години, проявява именно такива интереси. Тя е от дигиталното поколение и все повече иска да прекарва време на насажденията. Наблюдавайки този процес, как тя цъфти, особено прекарвайки повече време в градините, ми дава силата да вярвам, че всъщност тя може да бъде следващият победител“, смята Марк.
 
Макар и все още със скромен опит в „Яблена Натура“, Марк Цеков има препоръки към младите хора, които искат да поемат семейния бизнес и търсят подкрепата на своите родители. 

„Това, което бих посъветвал, поне от личния си опит, е, че първо трябва да бъдем отворени към това да ни заземяват по някой път. Това може би е, едно от основните правила, за да не се създава генерационна война. Също така да се вслушват в съветите на вече миналите по трънливия път - родители или ментори. И да не се предават“, съветва Цеков – младши, който е убеден, че ако човек гори отвътре и много иска да постигне нещо, той ще го направи