Накратко:
•    Как се движи вносът на зърно в Китай?
•    35% от вноса на зърно в Емирствата идва от Русия
•    ОАЕ стават зърнен хъб за региона


Русия е изнесла рекорден обем ечемик и пшеница за Китай от началото на настоящия селскостопански сезон до април 2024 г., съобщиха от аналитичния център Русагротранс.

През този период обемът на експортирания ечемик от Русия за Китай достигна рекордните 755 000 тона, докато през предходните години износът не надвишаваше 135 000 тона. За първи път Китай стана един от трите най-големи купувачи сред руските вносители на ечемик след Саудитска Арабия и Иран.

От началото на настоящия селскостопански сезон до април 2024 г. доставките на пшеница от Русия за Китай пък възлизат на общо 220 000 тона, което също е рекорд за историята на руския износ.

Обемът на износа на царевица от Русия за Китай през настоящия сезон възлиза на 156 000 тона, което е значително по-малко в сравнение със същия период на миналия сезон. Освен това Русия доставя в Китай значителни количества зърнени култури като овес (140 000 тона) и елда (110 000 тона).

Анализаторите съобщават още, че по данни на Китайската митническа администрация през първото тримесечие на 2024 г. общия внос на пшеница в Китай е почти същия като миналата година - 4,29 млн. тона, докато при царевицата обемът се е увеличил с 5% до 7,9 млн. тона, а при ечемика обемите нарастват 2,6 пъти до 4,43 млн. тона.

Делът на руското зърно в общия обем на вноса в Обединените арабски емирства (ОАЕ) възлиза на 30-35%, каза пред репортери руският търговски представител в ОАЕ Андрей Терехин.

„Доставката на руски селскостопански продукти и храни за ОАЕ е една от ключовите области. Поради природните си условия Емирствата зависят много от вноса на храни. Вносът на храни достига 90%. Делът на руското зърно в общия внос на UEA е около 30-35%", каза той.

ОАЕ са основният търговски партньор на Русия сред страните от Близкия изток, каза Терехин, добавяйки, че търговският оборот между страните се е увеличил няколко пъти през последните няколко години, като към края на 2023 г. е достигнал 11 милиарда долара.

В същото време стана ясно, че големите зърнени компании в Русия обмислят създаването на зърнен хъб в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

„Ако тук имате предвид създаването на определен зърнен хъб, или теоретично казано, доставка на големи партиди зърно, последвано от разпространение на малки партиди в съседните страни, мога да кажа, че това е така и по въпросът се работи сериозно. Нашите големи износители направиха сериозни разработки и изчисления по този проект“, потвърди пред журналисти Терехин.