“Птицевъдството е поставено в изключително тежка ситуация още от октомври месец 2023 г. Свидетели сме на безпрецедентно увеличение на случаите на инфлуенца по птиците. В момента това се наблюдава само в България и в Унгария, но унгарските птицевъди са с доста по-малко щети от това, което е при нас. Само за миналата седмица имаме унищожени около 800 000 домашни птици”, коментира за Агри.БГ д-р Петя Петкова, изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България

Тя допълни, че засегнатите ферми трудно се възстановяват. Още в края на миналата година бяха унищожени около 2 млн. птици. В момента около 15 промишлени обекта, които представляват около 15-20% от популацията на кокошки-носачки, не са възстановили дейност след регистриране на огнища на инфлуенца по птиците в тях. 

“Основният проблем при птицевъдството е навременното плащане на компенсациите. Част от стопанствата вече са получили своите компенсации, но продължават да се изчакват и стопанствата, които трябва да получат своите средства. Това винаги е било изключително важно, за да може да се възстанови едно производство.”, допълни още д-р Петкова. 

Въвеждането на по-високо ниво на биосигурност във фермите с птици е един от начините за ограничаване на разпространението на болестта, затова от бранша работят интензивно по различни линии с цел намаляване на риска от проникване на птичия грип от дивата популация в домашната. 

Рискът от проникване на инфлуенцата от дивата в домашната популация е изключително висок. Ние не знаем какво е състоянието и каква е циркулацията на вируса в дивата популация, защото България до момента в продължение на няколко години не изпълнява залегналите цели, които са в програмата за надзор за взимане на достатъчно брой проби от дивата популация. А в Европа вирусът циркулира основно сред дивите птици. Чисто географски ние се намираме на два от централните миграционни пътя, което ни поставят под изключително висок риск.”, каза още д-р Петя Петкова.

По думите й през пролетта и есента обикновено има увеличение на случаите при домашната популация, така че биологичната сигурност на този етап е едно от нещата, които могат да намалят риска от проникване в стопанствата.

“Другата, по-продължителна и ефективна мярка, която доказва своите действия, е ваксинацията. Надяваме се бързо да разработят План за ваксинация заедно с бранша и още от есента да имаме вече готовност да защитим българските домашни птици и популацията, която бъде включена в този план.”, допълни още изпълнителният директор на Съюза на птицевъдите в България.


Планът освен че трябва да бъде подготвен, трябва да бъде одобрен и от Европейската комисия, тъй като секторът е изключително експортно ориентиран и трябва да се гарантира свободна търговия на тези стоки. Забавянето и в тази посока обаче е факт. 

“Започнахме разговорите още май 2023 г., тоест вече сме една година назад. До момента напредъкът, който имаме, е да имаме един изготвен анализ от всички заинтересовани страни, в който ясно се казва, че България трябва да има разработен план за ваксинация. Трябва изключително интензивна работа, комуникация с ЕК.

Трябва бързо да се направи теренното проучване, за да може да се разреши тази ваксинация. Сроковете трябва да са изключително интензивни, ролята на държавата трябва да е водеща. И за да бъдем подготвени за септември месец, ние не трябва да губим нито един ден”, допълни още д-р Петя Петкова. 

От бранша се надяват промените в ръководството на МЗХ да не се отразят на бизнеса и на взимането на правилните решения.

Това заболяване е зооноза. Появяват се все повече случаи при различни бозайници - при крави, при телета, при видове, които никога не е имало. Вирусът мутира, заразяват се хора, така че наистина отговорността на властите е изключително важна”, категоричен бе експертът. 

Има различни варианти за прилагането на ваксината. Във Франция, например, закупуването на ваксината се поема от държавата, както и прилагането и надзора. 

“Ние, за да облекчим всичките тези процеси, дори сме предложили самото прилагане на ваксината да бъде поето от страна на бизнесоператорите, да съдействаме и при теренни проучвания. Тук ролята на държавата е изключително важна и се надяваме наистина на важни и решителни действия от тяхна страна”, допълни още д-р Петя Петкова.