Признаци

Стъблото на младото растение омеква непосредствено над повърхността на почвата или малко по-надолу. Повреденото нежно стъбло не може да крепи растението и то поляга, пада като отсечено. Може да се наблюдава и подпочвено изсичане, когато причинителите са повредили кълновете.

Краставиците страдат особено силно от подпочвено изсичане. Сеченето може да нападне и по-стари разсадни растения. При тях загива короната в основата на стъблото, без да засягат проводящите снопчета. Такъв разсад не клюмва, но спира растежа си. След известно време увяхва и изсъхва.

Мисия невъзможна ли е собственото производство на разсад?

Жизнен цикъл

Причинителите силно се намножават във влажна и богата на органични вещества почва, при температура 25 градуса и недостатъчна светлина.

От питиум най-често страдат краставиците. Той се запазва в почвата като най-голяма е плътността му на дълбочина 2 - 10 см. Затова причинява два вида повреди - загниване в основата на стъблото и загниване на кълновете преди излизането им от почвата. През зимните месеци тази гъба може да поразява и плодовете на краставиците в оранжерии, ако те лежат върху влажна почва. Отначало по плода се появяват тъмнозелени, меки воднисти петна, които започват от върха и бързо нарастват. Покрити са със слаба белезникава плесен.

Ризоктонията се развива предимно в повърхностния слой на почвата, дори върху самата повърхност. Затова тя по-често причинява гниене в основата на стъблото. Понякога може да засегне котиледоните. Тя не образува спори.

Специално разсаждане на изтеглен нависоко доматен разсад

Борба

  • Да се поддържа оптимална и почвена влажност.
  • Отглеждането на разсада да става в обеззаразена почва.
  • Да се използват обеззаразени семена.
  • Препоръчва се разсадите да се поливат профилактично с Топсин М в доза 0.15% по следната схема:

- първо третиране - 3 дни преди пикиране - 3 л./кв.м.

- второ третиране - 3 дни преди разсаждане - 50 мл.  на 1 растение

- трето третиране - 10 дни след разсаждане - 200 мл. на 1 растение.

При поява на първите петна от разсадни растения, засегнати от сечене, да се пръска с 0.15% разтвор на Топсин М.

 

Автор - Ива Генкова

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкривяване на краставиците - на какво се дължи?

Средно-ранно производство на краставици

Отгледайте здрав разсад за ранно производство в оранжериите