Февруари е важен за разсадите за отглеждане на домати в оранжериите, но и за тези, които ще растат на полето.

Производител: От две години бизнесът с разсад върви по-слабо

За тези, които  ще бъдат на закрито, крайният срок за засяване изтича на 10-ти, а за другите, които ще бъдат разсадени на открито, той тепърва започва на 15 февруари. 

„Нямам оранжерия. Моите домати са навън, на полето, а разсадът си правя сам. Посявам в топъл парник в периода от средата до края на месеца, защото трябва да имам здрави растения, готови за площите на открито веднага щом мине опасността от пролетни слани“, обяснява Ивайло Илиев, който вече трета година се занимава с този бизнес. Той смята, че вече има натрупан някакъв опит, за да успее да се справи и през идния селскостопански сезон.

Най-добре според него е разсадните лехи да са с поне 4 м дължина и 1,5 м широчина, защото това е оптималното пространство, на което да няма много топлинни загуби. Изкопава се на дълбочина до 60-70 см, за да може да поеме биоподложката, която се прави от оборски тор. След това се засипва с торопочвената смес, върху която ще се положат семената.

„Правя и различни бабини деветини, на които ме научи по-възрастна съседка, работила цял живот в зеленчукопроизводството. Поливам трапа с разтвор на домашен сапун, а малко след това и на калиев перманганат. Непосредствено преди да насипя биоподложката, попарвам терена с вряла вода. Ползвам я и заради температурата, и за да унищожа някой и друг вредител, презимувал в почвата. След това вече вземам и съвременните мерки за борба с болестите и неприятелите“, разказва Ивайло.

Производител на разсад: „Ако досега не сте правили парник, може да експериментирате с една леха. Но най-добре си заделете пари за готов разсад. Отглеждането е трудоемко и изисква време и грижи.“

Според него най-сериозни са изпитанията му с така нареченото „сечене“. Проблем е както истинското, така и лъжливото.

„Лъжливото сечене обикновено се причинява от прекалено висока температура в парника и справянето с него е лесно, ако се предприемат мерки навреме както за парника, така и в оранжерията. Трябва много внимателно да се прави проветряване. С истинското обаче проблемът е по-сериозен, тъй като то се предизвиква от гъбни патогени.

При първата поява на мокри пръстеновидни петна по стъблата на някои от младите растения трябва да се вземат незабавни мерки.

„Засегнатите растения, както дори и здравите в близост до тях трябва да се изтръгнат и унищожат. Петната следва да бъдат поляти с 2% разтвор на син камък или амониева селитра. След това всички растения в парника се третират с фунгицид. Само така могат да бъдат предотвратени по-сериозни загуби или дори погиване на всички растения в разсадната леха“, обяснява агроном Валя Петрова.

Факт е, че и за двата вида „сечене“ основен фактор е микроклиматът. Парникът трябва да бъде създаден така, че да осигури максимална амплитуда от 6-8 градуса между дневната и нощната температура. Другият важен момент е поливането. Заболяването се проявява там, където почвата е преовлажнена, или обратното – почвата е оставена прекалено суха. На растенията трябва да се осигури и достатъчно светлина.

„Най-добре е семената да се садят редово, за да може по-лесно да се контролира растежът. Стопаните трябва да имат предвид, че прекалената гъстота също е предпоставка да се появи „сечене“. Не бива да забравят, че за унищожаване на евентуална първична зараза е най-добре да използват обеззаразени семена, които да засяват в обеззаразени торопочвени смески“, съветва специалистът.

Специално Ивайло вече се е възползвал от нетипично топлото време през миналата седмица и вече е подготвил окопите. Сега ще чака ново затопляне на времето, за да успее да направи разсадните лехи и да засее най-късно до края на месеца.