Когато разсадът е прерастнал,трябва да го засадите в почвата не само с корените, но и с част от стъблото му, но не вертикално, а под наклон.

Изкопайте продълговата ямка за посаждане и поставете в нея корените и част от стъблото в хоризонтално положение, а върховете изправете. Това се прави за да не попадат корените много на дълбоко, в по-студените пластове на почвата, където ще страдат и от липса на кислород. Заровената част от стъблото ще си пусне допълнителни корени, за да се храни и така ще се засили, а надземната му част трябва веднага да бъде привързана към кола, за да заеме вертикално положение.

Важно условие за прихващане на изнесения на открито разсад е правилното му поливане. След засаждането на разсада, се прави поливане на ръка, от корен на корен. За всеки корен трябва да се излее бавно, с изчакване, по 2 - 2,5 л вода, която да попие и стигне до корените. По нататък до пълното прихващане трябва да се поддържа почвата умерено влажна. В малката градина поливането дълго време може да се прави на ръка от корен до корен.

Тъй като доматите извличат много хранителни вещества от почвата и я изтощават, необходимо е да бъдат подхранвани през време на вегетацията. Обикновено това се прави два пъти - при образуването на първите плодове и след това, когато започне редовната беритба. Подхранването се прави преди поредното разрохкване на почвата около растенията с по 15 - 20 грама амониева селитра на квадратен метър.