Сивата педомерка Сивата педомерка (Boarmia rhomboidaria Schiff.) се среща в цялата страна и напада лозата и ябълката. Гъсеницата е сиво-кафява до виолетово-кафява, дълга около 35-45 мм, гола, само с два чифта коремни крака. Движи се като огъва тялото си подобно на мерене с педя (откъдето носи името педомерка).

Рано напролет - още в края на март - началото на април, гъсениците изгризват вътрешността на пъпките, като унищожават ресите в тях. Една гъсеница поврежда 14-20 пъпки, а 2-3 могат да компрометират напълно реколтата от една лоза. Гъсениците повреждат листата и леторастите, но тези повреди нямат практическо значение.

Сивата педомерка развива две поколения годишно и зимува като млада гъсеница под кората на лозите и на други защитени места. През пролетта, със затопляне на времето, се активизира и започва да се храни като изгризва пъпките, леторастите, ресите и листата. Тогава е най-вредна. Има много добра защитна окраска и се забелязва трудно. Гъсениците приключват развитието си към средата на април и какавидират в почвата, на дълбочина 1-2 см.

Почистването и изгарянето на кората допринася за силно ограничаване на сивата лозова педомерка. В лозя, където това мероприятие е трудно приложимо, борбата се води с химични препарати. Няма официално регистрирани препарати и ПИВ. Може да се използват контактни средства от всички групи - карбаматни, органофосфорни, пиретроиди и други. За определяне най-подходящите моменти за провеждане на борбата срещу презимувалите гъсеници още към средата на март по време на набъбване на пъпките по лозата през 4-5 дни лозите се преглеждат.