прасковаСливовата шарка е вирусно заболяване, за което в научната литература пръв през 1933 г. съобщава проф. Димитър Атанасов. Днес то е разпространено в почти цяла Европа. В отделни страни влиянието му обаче за намаляване на добивите и за влошаване на качеството на плодовете не е еднакво при различните овощни видове. У нас досега шарката е сериозна заплаха най-вече за сливите, докато в съседна Гърция тя е много по-опасна за прасковите.

Причинителят на шарката е вирус, чиито естествени преносители са някои видове листни въшки. Разпространява също и със заразени пъпки, калеми, подложки, дръвчета.

Какви са признаците на шарката по сливата?

Сливовата шарка изменя химичния състав на засегнатите плодове. Те остават безвкусни и жилави. Съдържат повече смолисти вещества и са сравнително бедни на захар. При по-чувствителните сортове сливи до 80 -95% от болните плодове окапват преждевременно. Отначало отделни клони изсъхват, а по-късно те целите загиват.

За точната диагноза търсете специалист

Как се познава болестта? В края на пролетта и началото на лятото по листата на болните дървета се появяват по-светлозелени (хлоротични) пръстени, петна и ленти. По прасковите може да просветлеят и листните жилки, а петурата да се усуче. По-късно признаците започват да се маскират. Късно през лятото и в началото на есента видимостта им намалява поради нападение от акари, листни въшки, чернилка. Болните плодове имат по повърхността петна с различна големина и форма, които са единични или по-многобройни. По-късно напетнените участъци повече или по-малко се вдлъбват в плодовото месо, което при едни сортове остава здраво, а при други образува кухини или се осмолява. По костилките на някои сортове сливи и кайсии се появяват дъгички и пръстенчета.

Досега шарката по сливата не представляваше заплаха за прасковите у нас. Но тъй като болестта е бич за тази култура в съседни страни Гърция, Сърбия, тя не бива да се подценява.

Не бива да се забравя, че прасковата се напада и от други вирусни болести с признаци, близки до признаците на шарката, които не всеки може да разграничи. Ето защо и при най-малко съмнение трябва да се потърси квалифициран специалист. Той ще помогне да се определи точната диагноза. Ще даде и съвет, какво да правят с болните дървета и кои сортове да подберат за в бъдеще.