Жълтият лозов акар (Schizotetranychus viticola) се среща масово в цялата страна.

Възрастният акар е дълъг 0,3-0,4 мм. През вегетационния период оцветяването е жълто-зелено, а през зимния - охрено-жълто до седефено-жълто. Яйцето е овално, белезникаво, блестящо. Преимагиналните стадии - ларва, протонимфа и дейтонимфа, са по-светло оцветени от възрастния акар.

Ларвите, нимфите и възрастните смучат сок от долната страна на листата главно около нервите. В резултат на повредата окраската на листата се променя в зависимост от сорта в жълта, жълто-зелена, кафява, ръждивокафява, виолетова, виолетово-червена и др. Тъканта на листа става по-груба, листната петура се деформира и при смачкване хрупти. В резултат на повредата добивите намаляват с 25-40%, съдържанието на захари с 4-5%, а киселините се увеличават с 1,5-4,8%. При няколкогодишно последователно силно нападение лозите се изтощават, закържавяват и могат да загинат. Леторастите на силно нападнатите от жълт лозов акар лози покарват едва през първата половина на юни, като че ли са измръзнали от зимните студове. Най-силно се нападат сортовете грозде Памид, Ркацители, Алиготе, Димят, Мискет Отонел, Каберне Совиньон, Мерло и др.

Жълтият лозов акар развива 6-8 поколения годишно и зимуват като женски възрастни индивиди под старата кора на лозовото растение. През април при повишаване на температурата на въздуха за няколко дни над 10-12°С акарите започват да напускат местата на зимуване и да се заселват по току-що започналите да се развиват пъпки. По-късно те се придвижват по листата. Този период на мигриране обикновено започва към средата на април за Южна и към края на април за Северна България. При понижаване на температурата под 8-10°С и студен вятър, акарите отново се прибират по местата на зимуване. Окончателното преселване на

акарите, по развиващите се пъпки и листата, завършва през първата половина на май.Яйпеснасяето започва обикновено в края на април и през първата десетдневка на май, а излюпването на ларвите - към средата на май. Яйцата се разполагат от долната страна на листата. Продължителността на яйчния стадий, стадия ларва, протонимфа и дейтонимфа, както и половото узряване на възрастния акар зависят изключително от температурата на въздуха. Яйчният стадий продължава от 6 до 21 ден, ларвата, протонимфата и дейтонимфата се развиват за 12-18 дни. Възрастните акари от новото поколение се появяват още през втората половина на май.

Борба с жълтия лозов акар

Почистването и изгарянето на старата и напукана кора допринася за силно намаляване на акарите по лозята през пролетта. Жълият лозов акар също се унищожава от различни видове златочици, хищни дървеници, калинки, хищни трипсове, акари и друии полезни видове. Към използването на химически препарати се пристъпва, когато плътността му достигне или превиши праговете на икономическа вредност.

Химичната борба с жълтия лозов акар се извежда с акарициди. Може да се използва един от следните препарати: Аполо 50 СК - 0.04%, Енвидор 240 СК - 40 мл/дка, Нисоран 5 ЕК - 0.05%, Омит 57 Е - 0.1%, Ортус 5 СК - 0.05%, Санмайт 20 ВП - 0.05%, Талстар 10 ЕК - 0.03%, Хеломит 57 ЕК - 0.15% и др.

Най-ефикасна е борбата с жълтият лозов акар, когато се проведе през май при дължина на леторастите 8-12 см и се съчетае с другите видове акари. Обикновено се налага да се провеждат две пръскания през 10-14 дни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Калифорнийска щитоносна въшка - най-опасна от всички щитоносни въшки

Фитофторно гниене (еленово око) по доматите

Картофена мана по доматите

Има ли спасение от червения Бренер по лозята?