България е на прага на избори, а заедно с това, неизбежно отново ще се търси и земеделски министър. Ситуацията е неприятна за цялото българско общество, но за земеделските производители липсата на последователност в аграрната политика е убийствена. 

В тематичната анкета на Агри.БГ Кой да е следващият министър на земеделието? своето мнение са дали над 1000 човека.

 

Според 27 на сто от участниците в анкетата Кирил Вътев трябва да продължи да оглавява Министерството на земеделието и храните. Всеки пети, който е отговорил на нашия въпрос, смята, че Кирил Вътев работи добре, но реформите отнемат време. 

За 4% от включилите се в анкетата, досегашният министър трябва да запази поста си, тъй като промените се отразяват лошо на сектора. И това е наблюдение от години.

Редица подготвени и не толкова министри стратираха или опитаха да изграждат политики и концепции, но за зла беда, често се сучваше да се отменят, "забравят" умишлено или директно да се обяват за неработещи действията и стратегиите на предшественика, за да започнат нови.

Това със сигурност не е работещо, но знаем, че любимото на българските политици е да обясняват каквъв ужас са заварили и с какви мъки ще се оправят нещата. Именно това тревожи фермерите и честите смени на министрите притесняват общността. 

За 3% от участниците в анкетата е важно Вътев да продължи да изпълнява досегашните си задължения, но с нови заместници.

Обичайно заместниците идват с министъра и дори нашите читатели не са допуснали възможността политическия кабинет да остане, но с друг министър. 

Нито един участник в нашата анкета не е посочил това като възможност. 

А едва 4% посочват, че с работата на министър може да се заеме от някой от досегашните зам.-министри.  Всичко това говори красноречиво за оценката на работата на втория ешалон на властта в аграрното министерство. 

В анкетата най-голям дял има отговорът - „Нов министър. Не одобрявам работата на Кирил Вътев“ - 37% от отговорилите са посочили тази опция. 

Логично е, когато хората имат проблеми, да искат да се решат, това да стане бързо и най-вече безпобезнено. Следва да отбележим, че затлачената ситуация в селското ни стопанство е натрупана с годините и дори най-подготвеният човек да застане на поста министър на земеделието, определено няма да успее да се справи с всичко за няколко месеца. 

Други 28% искат нов човек да оглави Министерството на земеделието, тъй като смятат, че има по-подготвени хора от него. За нещастие сме наблюдавали с годините, че не винаги подготвените оглавяват министерството на земеделието, а добре позиционираните в дадена партия. 

Като следим политическата обстановка, очевидно ситуацията отива към избори и това вещае слежебен министър на земеделието. 

Любопитно е кой/коя ще бъде и дали най-сетне в сградата на бул. „Христо Ботев“ №55 ще станем свидетели на приемственост.