Млечни ферми у нас масово изхвърлят тонове суровина. Дори такива, които предават по 5 тона сурово краве мляко на ден, получават предизвестия от мандри, че до месец изкупуването ще спре, научи Агри.БГ.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Според животновъдите основната причина е неконтролираният внос на украинско мляко, което минава през Полша и Унгария. Те сравняват цени, публично оповестени на сайтовете на земеделските министерства на тези три държави. В Полша и Унгария изкупната цена от ферма е около 1,13 лв./л, а на украинското мляко е 0,45-0,50 лв./л. 

„Украйна изцяло разчита на износ на сурово краве мляко за Европа, тъй като мандрите не разполагат с достатъчно електроенергия за преработка. Този износ вероятно ще се засили, тъй като идва сезонът на хубавата трева“, прогнозира Пенка Христова – почетен председател на Съюза на животновъдите в България. 

По нейно проучване на пазарните цени млякото по полските и унгарските магазини се продава за 2,05 лв./л. В същото време, от 18 януари започна спешно подпомагане на полските фермери с 15 000 евро на стопанство. 

Другият основен проблем за срива на цената на млякото у нас е липсата на конкуренция. Потребителите нямат избор освен да купуват от големите хранителни вериги. Забранена е и продажбата на сурово мляко пред фермите у нас. 

„В момента 1 лв./л изкупна цена се счита за висока. В магазините пък се продава на 4-5 лв./л. Жестоки аномалии. Има задържане на стока и животновъдите са принудени да изливат мляко. Алармирали сме Министерството на земеделието. Дано започнат засилени проверки и Комисията за защита на конкуренцията да се заеме със случая. Хората са в шок и не знаят какво да правят“, обяснява браншовият представител. 

В началото на годината в Брюксел се заговори за отваряне на Кризисния резерв, с който да бъдат подпомогнати страните членки, пряко засегнати от войната в Украйна. България е една от тях. 

„Със своята политика на солидарност ЕС безконтролно отпуши украинския внос. Зърното започна да страда миналата година, сега е млякото, следва месото. Спешно молим средства от този кризисен фонд да бъдат отпуснати не само за зърното, но и за млякото и млечните продукти“, апелира за финал Пенка Христова.