В деня, в който започнаха проверките в мандрите, ми намалиха изкупната цена от 1,05 лв./л на 0,90 лв./л. Колеги вече продават на 0,80-0,85 ст., но нямаме избор, споделя пред Агри.БГ животновъд от Хасковско.

 

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

 

Стопаните правят всичко по силите си, за да свалят разходите си, но те остават все така големи. Много от тях вече зареждат фуражи за една седмица вместо за цял месец, за да разполагат с оборотни средства, с които да платят нещо друго, ако се наложи.

Получава се така, че зърнопроизводителите държат зърно на склад заради евтиния внос от Украйна, а складовете на животновъдите са празни, защото не разполагат с достатъчно средства, за да купуват. Някои от тях дори са намалили захранката на бременните крави само за един месец, вместо още когато са в 6-ия месец. 

Много фермери залагат на енергоспестяващо осветление. Работниците се къпят с бойлери, захранвани от слънчева енергия. Машини се изключват под режим, лампите са с автоматично изключване, не се пускат фуражомелки.

„Разликата между смлян фураж и зърно се стопи на 2 стотинки. Това означава, че в зърното също има изкуствено завишаване на цените в големите фуражни заводи. Не може да продаваш зърно на 65 стотинки, а да го продаваш мелено на 67 стотинки. Как в 2 стотинки са включени разходите за работна ръка, електроенергия, амортизация на машините, чувал, опаковка“, недоумяват стопаните.

За съжаление, нищо не се чува за плащане на помощ по de minimis, както се случваше обикновено през февруари. Други страни членки, като Полша например, още през януари са реагирали и са подпомогнали засегнатите от кризата сектори.

„С тези 20 лв. на животно някои хора можеха поне тока си да платят. Фермите изчезват с всеки изминал ден. Продаваме животни и плачем, не се издържа повече. Призоваваме от Министерството да слязат веднъж при нас и да видят как е. Не ни вярват, че наистина сме на зор“, недоволстват животновъдите.

Все пак не им липсва чувство за самоирония. Шегуват се, че ще дойде ден, когато ще регистрират каруци и ще се придвижват с тях, за да пестят от гориво. Дано този ден наистина не дойде.