Около 70-80 човека подкрепиха рано сутринта в сряда протестиращите млекопроизводители от сдружението „Ривър милк“, за което разказахме наскоро. В пловдивското село Долна Махала те недоволстваха срещу ниските изкупни цени на млякото и отказа на част от мандрите да го изкупуват. 

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

„На протеста имаше колеги от Харманли, Хасково, Стара Загора, Казанлък, Пазарджик и Плевен. Бяха предимно млади хора, всичките са на едно и също положение като нас, някой дори са принудени да продават продукцията си на 45 ст./л“, сподели за Агри.БГ Петър Карадамянов, млекопроизводител, който е от създателите на „Ривър Милк“. 

От края на миналата седмица, когато от сдружението обявиха, че ще подаряват млякото си, до сряда около 5 000 – 6 000 литра са раздадени реално.

„Идват хора с добри намерения, повечето настояват да си платят млякото, но не искаме да им вземаме парите. Виждаме желанието им да помагат и това много ни зарежда, но хората нямат възможност да платят реалната цена. Броят си стотинките и едно левче даже им е скъпо“, казва още Карадамянов. 

За производителите от сдружението е трудно да намерят изход от ситуацията, след като преработвател отказа да взема суровината без предупреждение. Засега една мандра е склонила да взема млякото на стопаните, но на цена 50 ст./л, като себестойността е 90 ст./л без да се смята трудът на собствениците. 

„Принудени сме, за съжаление, да го продаваме и на безценица, защото се затрупахме и с ишлеме. Сега правим организация за съхранение на сиренето и кашкавала, което получаваме от мандрите по хладилници и витрини“, казва млекопроизводителят. 

За да не загубят напълно от непродаденото мляко, стопаните го дават за преработка на ишлеме и вземат от преработвателите сирене и кашкавал, с чиято реализация обаче също не успяват.

Петър Карадамянов: Ние сме млекопроизводители и сега изведнъж се налага да ставаме магазинери и мандраджии. Нямаме право да продаваме във веригите, затова ще раздаваме готовите продукти на близки и роднини. Няма как да постъпим по друг начин. 

Тъжното риалити, в което ни вкараха: Фермери подаряват мляко

Само един от колегите му има регистрация по Наредба 26, която позволява на база документа от ишлемето да се продава, но засега тази възможност не е на дневен ред. 

Цената на суровото мляко се срива, въпреки ръста в цените на млечните продукти в магазинната мрежа. От тази промяна животновъдите не печелят изобщо. Прогнозата за цената в лятото не сочи нагоре, което още повече обезверява стопаните, част от които трескаво разпродават живогните си и дори целия бизнес.