Камиони доставят на рампа до която и да е мандра в страната свежо сурово мляко на цента 0,40 евро/л. При условие че 10 ст. са транспортните разходи за събиране на суровина от родните ферми, вносното мляко излиза на мандрите по 0,70 лв./л.

Затова ние, българските животновъди, не сме им интересни, коментират стопани за Агри.БГ.

Животновъди изливат тонове мляко, мандри спират да го изкупуват

Те нямат доказателства, но това, което се говори, се знае от всички. Заради режим на тока в Украйна големите предприятия там не работят. Твърди се, че за да не изливат млякото в реките, те го насочват към Европа. Украинското мляко минава през Полша, Румъния и Унгария и влиза у нас с европейски документи. 

„Държавата по какъв начин може да се намеси? По никакъв! Ние нямаме държава. Може да проучите кои фирми вкарват това мляко. Те разполагат с много сериозни финанси, окупирали са всички етажи на властта. Няма никакъв смисъл да подаваме сигнали. Фирмите ще мародерстват, а българинът ще плаща боклук на висока цена. Това е целта“, песимисти са потърпевшите родни производители на краве мляко. 

Един от тях стопанисва две ферми в Старозагорско. За едната има предизвестие за изкупуване на млякото до 8 март. За продукцията от другата вече близо месец търси пазар. Само две мандри са били склонни да купуват мляко за 0,70 лв./л, а другите категорично са отказали.

До есента той е преработвал на ишлеме тон и половина мляко. От есента обаче, когато е бил принуден да вдигне цените на млечните продукти, продажбите са спаднали и през декември вече преработвал само половин тон. Сега поради факта, че няма кой да му изкупува млякото, преработва вече два тона и половина. Трупа количества кашкавал, но скоро няма да има къде да го складира.

Според него това, което се случва в момента, не се дължи на факта, че Украйна има излишно мляко и залива Европа с него, а че не може да го преработва. Единствената му надежда е, че през март температурите ще започнат да се покачват, домакинствата там ще консумират по-малко ток и ще отпадне режимът на тока на големите предприятия.

„В мига, в който мандрите в Украйна заработят, мляко в Европа няма да има. Цената ще се нормализира и през пролетта ще тръгне нагоре. Тогава преработвателите у нас ще ни се молят за мляко, но въпросът е дали ще оцелеем до тогава. Ние произвеждаме едва 20% от суровината, нужна за задоволяване на потреблението на страната. В момента, в който камионите спрат да внасят, нашите мандри остават голи“, категоричен е животновъдът.