В момента изкупната цена на кравето мляко е много ниска и има тенденция да пада, а в същото време разходите ни се увеличават”, коментира пред Агри.БГ животновъдът Тодор Ванев.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

По думите му в момента фермерите продават млякото си на по 0,90 лв./л, а по-малките стопани го правят на около 0,80 лв./л. Тези цени са под себестойност, убеден е стопанинът на крави Дългогодишният производител, който има и преработка заявява, че той се задъхва в ситуацията, камо ли колегите му, които продават само суровина. 

Тодор Ванев: До края на годината много ферми ще отпаднат, ако не успеят да се пренасочат към директни доставки или преработка например. Мандрите масово казват, че нямат нужда от мляко.

Очаква се следващите поне една-две години да е така. Вносът от Унгария на украинско мляко сваля цената тук – то идва по 78 стотинки, докарано на рампа. В Украйна няма как да търсят цена, те нямат ток, преработвателната промишленост не работи. Европа е солидарна с това, но тук е мястото на политиката и най-вече на държавната такава да компенсира адекватно българските фермери за породените от тази ситуация загуби, смята животновъдът.

В тази връзка Ванев определя помощта заради войната в Украйна, която фермерите очакват и тази година, като нищожна на фона на загубите им. 

„Освен това няма развитие дори по обещаното изплащане на първите 50%. Аз бях на срещата в Стара Загора. Нашето искане беше да се изплати до края на март, което означава, че вече трябваше да тече прием, а такъв няма. Ако помощта беше отпусната сега на 100%, можеше и да се усети в този важен период от годината, но – уви”, подчертава Тодор Ванев.

Самият той успява да оцелява заради добрата си пазарна стратегия, градена години наред. „Държа разумна цена и добро качество, за да може да ми върви бизнесът”, споделя Ванев и добавя, че ако страната ни се изхранва само от своето мляко, ще има дефицит на мляко и млечни продукти, но вносът сега е огромен и сваля цените, което ще доведе до още по-голям спад в поголовието.