Решено е – остатъкът от Украинската помощ в размер на 39 266 360 лв. ще бъде разплатен на земеделските стопани, като бъдат увеличени единичните ставки за подпомагане.

Още по темата: Ще има ли Украинска помощ догодина? 

Такова е и желанието на 51% от общо над 1205 участници в тематичната анкета на Агри.БГ относно това, как да бъдат разпределени тези средства. Нещо повече, очаква се те да бъдат изплатени днес, 20 декември, обещаха от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). Подпомагането ще бъде съобразено с новия таван на помощта от 280 000 евро.

Също толкова внушителен процент от анкетираните – 42%, смятат, че е по-удачно да се доплати само на допустимите малки и средни стопанства, описани в Стратегическия план, където малки са тези, които се грижат за до 150 говеда, до 300 овце или до 300 дка.

Едва забележима е подкрепата за останалите възможни отговори. Според 2% от анкетираните е най-удачно парите да се върнат в централния бюджет. Вероятно това са онези производители, които вярват, че субсидиите изкривяват сектора и че е по-добре без тях.

Едва 1% смятат, че остатъкът трябва да покрие 70% от енергийните разходи на онези 81 бенефициенти, достигнали тавана на помощта. Това предложение за нова държавна помощ от страна на Министерството на земеделието се въртеше в публичното пространство, но така и не претърпя развитие. 

Други 1% са категорични, че ако се покриват енергийни разходи, то остатъкът от помощта трябва да е за всички производители, направили такива.  

Последният 1% отива за онези анкетирани, които настояват таванът да отпадне съвсем и да се плати на бенефициентите, които са го достигнали. Решение, на което от Брюксел едва ли щяха да погледнат с добро око, след като едва разрешиха вдигането на тавана от 250 000 евро на 280 000 евро.

Нека припомним, че в началото на декември ДФЗ вече изплати над 5 млн. лв. на стопаните, достигнали въпросния таван на Украинската помощ. Това обаче не им попречи да продължават да недоволстват, създавайки напрежение между отделни браншове.

Едва ли има разединение сред фермерите обаче по въпроса дали Украинска помощ трябва да има и догодина, след като Европейската комисия разреши нейното удължаване до юни 2024 г. Последната дума имат българските депутати в пленарна зала, които гласуват държавния бюджет. За съжаление, засега техните уши са глухи за настроенията в сектора.