Подаването на годишен отчет към Националния статистически институт (НСИ) от всички земеделски производители като задължително условие за изпълнение на изискването за активен фермер е една мъка повече. Още повече, че има декларации, доказващи всичко, коментира читател на Агри.БГ.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024

 

На неговото мнение са 82% от общо над 415 участници в тематичната анкета на Агри.БГ. Според 57% от отговорилите подаването на годишна данъчна декларация в НАП включва всички необходими данни. Други 19% смятат, че регистрацията по Наредба 3 е достатъчно условие да бъдеш “активен фермер”. 

И тъй като това изискване е ново за програмен период 2023-2027, 6% от анкетираните настояват да се направи изключение за Кампания 2023, за да няма ощетени фермери.

“Явно нещата в България вместо да се подобряват, вървят все пó на зле. Тази и миналата година съм попълвам анкети към Агростатистика. Моля, кажете колко статистики, декларации, формуляри и анкетни карти трябва да попълваме! Не трябваше ли да се занимаваме със земеделие вместо с  Word и Excel! Производителите са под постоянен стрес и това не води до нищо хубаво”, възмущава се овощар.

Животновъди също споделят неговото мнение. “Хиляда пъти доказваме едно и също нещо! На колко места! Институциите да влязат в системата и да си вземат нужните им данни! Ние да си гледаме животните! Това е важно! Всичко друго е мижи да те лъжем”, категорична е Марияна Генчева.

Неин колега фермер припомня, че “когато се подаваше ГДД в НАП, се изискваше задължително входиран ГОД в НСИ за всички форми на търговска дейност - ЕТ, ЕООД. В противен случай не се приемаше ГДД. Как сега се измисли това изискване за земеделските производители, когато вече са подали ГДД”.

В дискусията се включва и счетоводителка с 20-годишен опит, която смята, че подаването на всевъзможни справки и декларации за всевъзможни институции на принципа “Залудо работи, залудо не стой” е излишно губене на време.

“Тази статистика не носи никаква полезна и статистическа информация от ЗП, които се облагат 60/40. Сумите от ГДД пренесохме като папагали в съответните клетки на ОПР съгласно указанията на НСИ. Няма разбивка по пера, както е при стопанските субекти, които подават статистически отчети на база документи за разходи. А печалбата, която се получава като резултат в ОПР, няма нищо общо с действителността. 

Щом има подадена ГДД с попълнени доходи в Приложение 3, код 301 и 3011 и тези доходи, отнесени спрямо другите доходи на лицето (ако има такива), отговарят в процентно отношение на изискванията за “активен земеделски стопанин”, не виждам какъв е проблемът да се извлече правилната информация за основната дейност на лицето”, недоумява нашата читателка.

Разбира се, не липсват и поддръжници на изискването за задължително подаване на годишен отчет към НСИ, макар и това да са само 14% от анкетираните. Според 8% по този начин ще се актуализират важни статистически данни. Други 5% споделят тяхното мнение, но настояват земеделските производители като физически лица да бъдат изключени. Има и един процент анкетирани, които нямат нищо против да спазват правилата, но недоволстват, че информацията за новите изисквания и срокове беше доста противоречива.

И за финал оставихме една история за въображаем герой, знаейки, че това е тъжната реалност в много райони на страната.

“Как ще накараш дядо ти ,,Пешо”, който едвам успява да гледа 15 овце и кози и коси 20 дка земя, да се занимава да подава информация на НСИ, след като едвам успява да отиде до града един път в месеца, да си купи основните неща и да си плати сметките. Той не е хакер и не работи с компютър, а е истински земеделец и няма време и възможност да подава данни, които така или иначе ги има в НАП, ОДЗ и ДФЗ. Проблемът идва от връзката между институциите, а не от земеделците”, заключава читателят на Агри.БГ.