Зайцевъдство - Организация на производството и оборот на стадото
В модерните зайцеферми се организира цялостен производствен цикъл

Във фермите с направление за производство на месо се препоръчва да се отглеждат главно животни от породите Бял новозеландски и Калифорнийски заек, Бял великан Белгийски великан, Чинчил, Виенчин и други.
Много добри резултати се получават и при кръстосването им по следната схема – зайкини от породата Чинчила по мъжки Бял великан; зайкини Чинчила по мъжки Белгийски великан и зайкини Виенчин по мъжки Бял великан. За да се прилага това кръстосване е нужно животните от изходните породи да се развъждат чистопородно. Зайците от основното стадо се отглеждат по един в клетка. В основното стадо се поддържа полово съотношение от 1:8 до 1:10 в полза на зайкините майки, т.е. един мъжки покрива 8-10 женски. Технологията предвижда при отглеждане на зайкините и на мъжките зайци на открито или под лек навес да се получават по 5 озайчвания през годината, а при отглеждането им в закрити помещения с регулиран микро климат по 7. От зайкиня майка ще се получават средно по 8 приплода от едно раждане, а ще се реализират по 7.
От раждането до 30-дневна възраст малките зайчета се държат в една клетка с майката. На 30-дневна възраст те се отбиват. Номерират се само зайчетата, които остават за ремонт на основното стадо и преминават в съответната група, а останалите отиват в групата за угояване.
Ремонтните женски се отглеждат по 3-4 в в клетка, най-често до 4-месечна възраст, когато се прави последният отбор. Мъжките ремонтни зайци до половото им узряване, което става на 3-3,5-месечна възраст, се държат по 2 – 3 в клетка до 90 - 120 дневна възраст, когато се реализират.
При отглеждане на малките зайчета за угояване (бройлери), те се отбиват на 56 - 60 дневна възраст, когато достигат 1,8 – 2 килограма. През това време те се отглеждат заедно със зайкинята майка, бозаят и се хранят от нейния фураж. При тази технология се получават 4 - 5 озайчвания през годината. Независимо от начина на отглеждане броят на мъжките зайци се увеличава с 5 – 10 на сто от необходимия. Това се извършва, защото в определен момент някое животно може да заболее или да отпадне, с което да се затрудни заплождането на зайкините.

Кратки съвети за хранене на биволите през зимата
Нуждите на биволиците от хранителни вещества не се различават съществено от тези за кравите, но има и някои различия...

Качества на биволското мляко
Образуването на млякото е сложен биологичен процес

Краста при овцете
Хронична болест, която се причинява от няколко вида кърлежи

Гангренозен мастит при овцете и козите
Това е тежко заболяване на лактиращите овце и кози. То протича с гангрена най-често на едната, а понякога и на двете половини на вимето и много често довежда до смърт на заболелите животни.

Романовска порода овце
Ценните и качества предизвикват повишен интерес

Използване на семена за хранене на свинете
Слънчогледово семе. За храна на свинете се използва главно нестандартно слънчогледово семе, ако няма във фермата друг вид животни. То е богато на мазнини, протеин и влакнини.