Картофите се нападат от множество неприятели, които вредят по всички части на растението – надземна маса, корени, клубени. Едни от неприятелите са тясно специализирани към културата, а други вредят и по много други видове растения. Борбата срещу неприятелите трябва да бъде провеждана навреме и по съответният подходящ начин, в противен случай загубите могат да достигнат такива размери, които да компрометират и да провалят напълно реколтата.

Колорадски бръмбар

Това е един от най-опасните вредители по картофите. За изходен негов център се смята Северна Америка, а у нас за пръв път е установен в края на 50-те години на миналия век.

Възрастното на неприятеля има продълговато-овална форма, изпъкнала отгоре и плоска отдолу. Окраската му е с жълта основа и черни надлъжни ивици е петна. Яйцата са с удължено овална форма, светло-жълти до тъмно-оранжеви на цвят. Ларвите са от първа възраст оранжево-червени като с течение на времето и възрастта – преминава в оранжево-жълт. Какавидата достига до 10 мм. Дължина.

Картофи - торене и сортове за ранно производство

В нашите условия в зависимост от климатичните условия, надморската височина и хранителните източници се развиват от едно до три поколения годишно. Бръмбарът зимува в почвата на дълбочина до 50 см. Излизането на повърхността става на пролет, когато температурата на почвата на дълбочина 10 см. се повиши до 13 градуса и се увеличи влажността й. След излизането на повърхността в стремежа си да намерят подходяща храна, бръмбарите могат да преминат значителни разстояния. Изгризват листата на картофите. При повишаване на пролетните температури започва яйцеснасянето от долната страна на листата на купчинки по 15-20 бр. Яйцеснасянето продължава с прекъсвания през цялото лято, като една женска може да снесе от 300 до 2000 яйца при благоприятни условия. Инкубационният период, в зависимост от климатичните условия е 4-10 дни, след което се излюпват и започват много интензивно да се хранят с листата на картофите, а понякога и със стъблата на картофите. В процеса на своето развитие те преминават през 4 възрасти. Особено вредоносни са ларвите от втора и трета възраст. Завършват развитието си за около 20 дни, след което отиват в почвата и какавидират. След 1-2 седмици излизат бръмбарите от второто поколение.

Основни мероприятия при борба с вредители

Колорадският бръмбар напада освен картофите, също и доматите, патладжан и други култури от семейство картофови.

Борба с колорадския бръмбар

Води се основно по химичен път, след като плътността премине прага на икономическа вредност, който е 10 ларви на растение от първо поколение и до 15 ларви от второ поколение.

  • - Най-успешно е пръскането, когато започнат да се появяват ларвите от втора възраст – тогава всички ларви от първа възраст са се излюпили, а възрастните са излезли на повърхността.
  • - За предпочитане е пръсканията да се извършват в първата половина на деня.
  • - Препаратите за борба с колорадския бръмбар трябва да се редуват при различните пръскания, за да се избегнат прояви на резистентност.

Внасянето в почвата по време на засаждане на гранулирани инсектициди значително намаляват плътността на презимувалите възрастни и улесняват борбата по време на вегетацията.

Телен червей

Наричат се така, защото тялото им е продълговато и жилаво като парче тел, жълто или тъмножълто на цвят. Живеят в почвата и вредят като изгризват корените на картофите, но особено предпочитат клубените, където изгризват кръгли отвори с диаметър 3-4 мм. Високата влажност на почвата благоприятства развитието им. Особено често се срещат в новоразорани целини и ливадни места. Най-голяма вреда ларвите нанасят при температура 13-14 градуса и влажност 66%.

Борба с теления червей

Води се чрез агротехнически средства и по химичен път. Агротехническите мерки включват ранно засаждане, редовни междуредови обработки, сеитбооборот с култури, които слабо се нападат от неприятеля – грах, лен, просо и др. Балансирано торене и варуване на киселите почви. Химичната борба се води чрез внасяне на гранулирани исектициди.

Майски, юнски и априлски бръмбари

Известни са още като бели червеи. Вредят като нагризват стъблото, а в клубените правят дълбоки входове и повърхности галерии.

Голи охлюви

Вредят като нагризват листата на растенията и правят ходове в клубените на растенията.

Попово прасе

През април и май започва да се храни като прегризва стъблата на растенията, които увяхват и загиват. При картофите нагризва и клубените повърхностно или прави дълбоки галерии. Борба. Води се чрез примамки, направени от сварени царевични или пшеничени зърна, смесени с препарата Диптерекс 80 и малко меласа. Примамката се разхвърля в количество 4-5 кг. На декар и се инкорпорира на 4-5 см. При регистриране на висока плътност се използва привличащото действие на пресния оборски тор. За целта в края на площите се изкопават дупки с размер 50 на 50 см., които се закопават с пресен оборски тор. Привлечени от миризмата му неприятелите се концентрират там да зимуват. Когато температурите се понижат есента, дупките се разкриват и поповите прасета умират от студ.

Картофен молец

Това е белезникава на цвят пеперуда с размери 12-16 см. Гъсениците й живеят между горния и долния епидермис на листата, където образуват удължени галерии, пълни с извержения. Поради тази причина, силно минираните листа изсъхват и окапват. В картофените клубени гъсениците правят два вида ходове – повърхностни (непосредствено под кожицата) и дълбоки – до средата на клубена. Такива клубени не са годни за консумация и зимно съхранение. Неприятеля развива 3-4 поколения годишно. Борбата се води основно чрез пръскане с различни препарати и обеззаразяване на хранилищата със серовъглерод при доза 40-50 грама на един кубичен метър, при експлоатация 24 часа и температура над 15 градуса.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бактериални болести при картофите

Неприятели при чесън лук и праз

Как да се справим с поповото прасе?