Какво трябва да се има предвид при торенето на картофите?

Картофите реагират благоприятно на торене с органични и минерални торове. Торенето на картофите с разложен оборски тор е за предпочитане. Органичното торене дава много добро последействие при отглеждане на картофите на леки,песъчливи почви. Внасянето на калий е с най-висок ефект също на леките почви. Трябва да се има предвид,че прекомерно високите дози азот предизвикват буен растеж на надземната маса, забавят клубенообразуването и влошават качеството на клубените.

Как правилно да изберем сорт картофи, за да получим високи добиви

Кои сортове картофи са подходящи за ранно производство?

Приор

Приор е холандски сорт картофи с малко по-ниски растения, с удълженоовални клубени, тежки средно 100 г, със светлокафява кожица, плитки очи и жълтеникава месеста част, с добро качество.

Ран и добивен сорт картофи, клубените са събрани в гнездото близо един до друг. Устойчив е на нематода, мозайка и мана.

Конкорде

Холандски сорт картофи с овални и удължени клубени, с гладка, светложълта кожеца и светложълта месеста част. Клубените са едри, с хубав пазарен вид и с много добри вкусови качества.

Конкорде е ран и добивен сорт. Устойчив на нематода и вирусни болести. Средно устойчив на мана.

Подготовка на картофи за ранно засаждане

Видика

Холандски сорт картофи с продълговати,слабо сплеснати клубени, със светложълта кожица и с плитки очи. Видика е много ран сорт, с добро качество на клубените.

Отглеждат се още сортовете картофи Флокал, Фрезия, Карат, Аурелия, Карета, Ивона, Джуниър и др., които дават 300-400 кг от 100 м².

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо се деформират картофените клубени

Неприятели по картофите

Почва и продуктивност на картофите