Чеснова муха


Развива едно поколение годишно. Презимува като възрастно. Напада есенно засаден чесън и лук. При първите слънчеви дни през февруари и температура над 0-5 градуса лети и снася яйцата си близо до основата на поникналите растения от чесън, лук или праз. Излюпените ларви се хранят с централния лист и луковиците на чесъна, стеблото пожълтява и изсъхва. Нападнатите растения не дават нормални луковици.
Борба
Обработка на почвата на 18-20см. веднага след прибиране на чесъна за унищожаване на какавидите, междуредова обработка и най-вече химическа борба. Насажденията се пръскат в най-ранни фази от 1-2 лист. Третира се през 7-10 дни с Циперкал 25мл/дка; Циперфос530ЕК - 50мл/дка; Циперсан - 25мл/дка; Карате макс - 30гр/дка; Децис12ЕК - 30мл/дка; НурелеД - 50мл/дка; Вазтак12ЕК - 30мл/дка. При използване на посочените средства да се спазват карантинните срокове.

Торене на спанак, салата, репички, зелен лук и зелен чесън

Минираща муха по праза

Производство на глави лук чрез арпаджик


Най-силно вреди по праза. Зимува като какавида в стъблата на праза. Развива 4 поколения. В зависимост от метеорологичните условия първо поколение лети през първото десетдневие на април и снася яйцата си в основата на чесъна и лука. Ларвите вредят по културите и какавидират в луковиците или почвата. Второто поколение лети в началото на юни. Третото поколение лети в периода 5-15 юли и снася яйцата си в съблото на праза. Четвъртото поколение лети в началото на август. Една част от ларвите на четвъртото поколение какавидират, а другите зимуват като ларви.
Борба
Тя се води само срещу възрастното по сигнал на службите по растителна защита или календарно по посочените по горе срокове на летеж(началото на юни, юли и август). Използват се посочените средства срещу чесновата муха - Циперкал - 25мл/дка и Циперфос530ЕК - 0,05%.

Кой са най-подходящите почви за отглеждане на лук?
Автор - Петър Николов

Вижте още:

Празът – изисквания към сеитбата и отглеждането му

Луковата нематода може да причини значителни загуби

Мана по лука - най-опасното заболяване по лука