лукШийното гниене по лука се среща често и е известно не само на производителите, но и на домакините. Болестта може да се появи и на полето, но най-често напада кромида (среща се и по чесъна и праза) по време на съхраняване. Патогенът прониква през шийката или от друго наранено място. Луковиците омекват и ако обелите външните люспи, ще забележите, че някои от вътрешните са кафяви и като сварени. Те са ограничени от още здравите части с тесен воднист венец. Гниенето постепенно обхваща цялата луковица, която се спаружва, мумифицира се и се покрива със сивозеленикава плесен. При влажни условия болните луковици от шийно гниене се нападат от вторични микроорганизми, които причиняват мокро гниене, придружено от неприятна миризма.

Кои условия благоприятстват появата и развитието на шийно гниене по лука?

Гъбата е сравнително слаб паразит, затова напада по-дребните растения, развива се в тъканите, поразени от мана, и прониква през рани, причинени от насекоми или от механични повреди. Засаждането на ниски непроветриви места, едностранното азотно торене, късното поливане, газенето, ниското подрязване и други допринасят за развитието на патогена. Гниенето е особено силно, когато съхранявате недостатъчно просушен лук във влажни, топли и непроветриви помещения, както и на купове или в сандъци.

Не трябва да изхвърляте през зимата загнил, плесенясал лук на боклука, ако спазвате някои правила при неговото прибиране и съхраняване. Много производители грешат, като вадят луковиците, след като полегнат всички растения. Дори го газят, за да полегнат. След това бързат да изрежат стъблата. Всичко това създава много благоприятни условия за заразяване на луковиците. Прибирайте лука от арпаджик, когато стъблата на единични растения са меки при опипване и ако времето е сухо. После го разстелете в един пласт на ленти и по дължината на площта за просушаване в продължение на 10-14 дни. След това, ако няма да сплитате лука, му изрежете стъблата високо (до 5-10 см). Отстранете болните и наранените луковици. Наредете продукцията в касетки и ги приберете в сухо, хладно (при температура 1-3°С) и проветриво помещение. Имайте предвид, че сортовете кромид лук с бели люспи и с дебели шийки са по-чувствителни към болестта. Затова ги използвайте възможно най-рано за ядене. Унищожавайте всички остатъци след изваждането на лука на полето, защото в тях се намира патогенът. При съхраняването периодично (веднъж месечно) преглеждайте луковиците и отстранявайте загнилите, преди да се появи спорообразуващият налеп по тях.