Как се прави бордолезов разтвор?

Бордолезовият разтвор е най-използвания препарат за растителна защита срещу болестите по лозята, овощните дървета, тютюна и зеленчуците.

Най-често употребяваният е така нареченият 1%-ов бордолезов разтвор, при приготвянето, на който за 100 литра разтвор са необходими 1 кг. син камък (меден сулфат) и 750 гр. негасена вар или 1,5-2 кг. гасена вар.

Приготвянето на бордолезов разтвор може да стане по различни начини. Най-удобният начин да се направи за практиката е следният:

В подходящ съд се налива 90 литра вода, отмерва се 1 кг. син камък, и в него се разтваря синия камък. Разтварянето на едрите кристали син камък в студена вода става бавно, може преди това да се счукат на ситно и да се постави в кошничка или торбичка, която да се натопи в съда със синкамъчния разтвор, така че да е потопена в най-горната част на водата.

В кофа се размива необходимото количество вар (750 гр. негасена или 1,5-2 кг. гасена вар за 100 литра разтвор) в 10 литра вода. Изстинало и добре разбърканото варното мляко се излива в големия съд със синкамъчния разтвор. Изливането трябва да стане през сито, за да се задържат едрите парчета, които обикновено остават при гасенето на варта. Прибавянето на варното мляко става бавно и при постоянно бъркане.

Бистрият синкамъчен разтвор се замътнява и започва да мени цвета си, докато след окончателното изливане на варното мляко добие небесно син цвят (показател, че киселинността на синия камък е неутрализирана от варта) - бордолезовият разтвор е готов.

Най-сигурно се контролира неутрализацията с помощта на фенолфталеинова хартия (трябва да почервенее) или червена лакмусова хартия (трябва да посинее).

Когато се употребява лошо неутрализиран бордолезов разтвор, с недостатъчно вар, може да се причинят изгаряния по растенията.

Приготвеният по този начин разтвор, трябва да се употреби в същия работен ден, тъй като бързо се променят качествата му.

Капчиците на бордолезовият разтвор засъхват бързо върху плодовете и листата, но под действието на въздуха и влагата от тях се отделят малки количества синкамъчен разтвор, който е силно отровен за причинителите на болести.

По този начин напръсканите с бордолезов разтвор растения се запазват от гъбни и бактерийни болести.

Пръскането с бордолезов разтвор не е ефикасно, ако е извършено след проникването на паразитите в растението.

Бордолезовият разтвор не лекува, а само предпазва растенията от болести.

Приготвяне на бордолезов разтвор за зимно пръскане

Концентрацията на бордолезовия разтвор за зимно пръскане по време на покоя на овощните дръвчетата трябва да бъде 2%. За да е ефикасен, той трябва да бъде качествено приготвен, като се спазват необходимите последователност и пропорции.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Борбата с кръгломиниращият молец започва още през есента

Калифорнийска щитоносна въшка - най-опасна от всички щитоносни въшки

Как да се справим с поповото прасе?

Дълбока оран - изпитано средство за повишаване плодородието на почвата