Направете го при сухо време през месец февруари.
1. Зимното пръскане не трябва да съвпада със зимната резитба, тъй като за пръскането се ползва карбамид, който причинява щети, ако попадне върху раните от резитбата.

2. Подходящи за пръскане са тихите, безветрени дни, така разтворът няма да бъде отнесен от вятъра.

3. Нуждата от разтвор зависи от големината на короните, примерно за ябълка с корона от 3 метра отиват 6 литра разтвор, а за круша със същия диаметър - 9 л.

Зимни резитби на овощните дървета

4. Не забравяйте, че всички препарати за зимно пръскане са отровни, покрийте ръцете и лицето си,за да се предпазите от вредното им въздействие. Ако пръскате с инсектициди е добре да облечете защитен костюм,съобразявайте се с посоката на вятъра.

5. Само с равномерно пръскане на разтвора ще постигнете добро въздействие.

6. Препаратите за зимно пръскане са контактоотровни. За да бъдат унищожени вредителите, те трябва да влязат в контакт с разтвора. Не забравяйте, че навсякъде по дърветата има убежища, в които зимуват вредителите. Ето защо при зимно пръскане не правете икономия на разтвора. Всяка част от дървото трябва да бъде напръскана, а ако има свърталища на вредители, те се промиват специално. Използвайте дюзи с не много тесен отвор.

Температурен режим на овощните култури

7. Пестицидите и инсектицидите са най-често използвани за зимно пръскане. Те убиват яйцата, гъсениците, какавидите и възрастните екземпляри на вредните насекоми и акарите, а също и причинителите на гъбни болести.Те имат силно фитотоксично действие и не бива да се използват през вегетационния период. На пазара всяка година излизат нови средства, информирайте се .

8. В малките градини всички дръвчета се пръскат само с инсектициди - това се прилага и за дюли, мушмули, лешници, както и малини, касис, френско грозде, с изключение на ягодите.

9. Зимното пръскане помага и в борбата срещу кафявото гниене по плодовете, предизвиквано от паразитни гъбички, наречени монилиеви. Те причиняват големи загуби по костилковите и семкови плодове: вишни, череши,праскови, сливи, кайсии,струпясване по ябълки и круши.

10. Голям ефект има пръскането с бордолезов разтвор в концентрация 1 - 1,5% и то доста обилно.

11. Ако времето и хубаво, няма да е лошо през февруари да варосате дръвчетата, ако не сте го направили през октомври.Това става с гъста варова каша в съотношение 10 л вода на 2 кг гасена вар. Намажете добре стъблата до височината на първите клони.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спазването на принципите при резитба на дръвчетата в млада възраст води до добри резултати

Принципи при резитба на дръвчетата в млада възраст

Как да си направим бордолезов разтвор?