Бордолезовият разтвор е често използван препарат за растителна защита срещу болести по овошките.

Необходими съставки за 100 л бордолезов разтвор 1% концентрация

  • - 1 кг син камък
  • - 1,5 кг гасена вар
  • - 100 л вода

Начин на приготвяне:

Трябва да разтворите синият камък в 90 л вода. Разтварянето на едрите кристали син камък става бавно в студената вода, затова може леко да я затоплите предварително. Добре е да го счукате и сложите в торбичка от тензух, която да се потопи в съда с водата. Гасената вар се разтваря отделно в останалите 10 л вода, за да се получи така нареченото варно мляко. След като синият камък се е разтворил напълно, започвате да наливате в него варното мляко. Използвайте сито, наливайте на тънка струя и бъркайте непрекъснато с дървена пръчка. Запомнете - в синия камък се налива варното мляко, ако направите обратно, то разтворът ще се пресече.

Грижите по дръвчетата през април са определящи за реколтата

Най-важното при тази операция е разтворът на синия камък да се неутрализира с варното мляко до слабо алкална реакция. Цветът на разтвора трябва да небесно син - това е знак, че е готов. Процесът може да се контролира с използването на фенолфталеинова хартийка, закупена от селскостопанска аптека - тя трябва да почервенее, или червена лакмусова хартия - тя посинява.

За по-малко количество разтвор - намалете съставките. Ако ви трябва разтвор с друга концентрация, съответно увеличете или намалете съставките.

Приложение

Приготвеният разтвор се употребява веднага, за да не си изгуби качествата. Той не лекува, а пази овошките от гъбни и бактерийни болести. При зимното пръскане се използват и комбинирани разтвори, така се повишава спектърът на действие. Концентрацията на борзолезовия разтвор за пръскане по време на покоя на дръвчетата трябва да бъде 2% и към него може да се прибави препарат за унищожаване на вредители от животински произход.

Как да познаем от какво се нуждаят нашите ябълкови дръвчета?

През зимата се използва в овощната градина, за да се унищожи заразата от струпясване, огнен пригор, ранно кафяво гниене. С този разтвор се третира дюлята – срещу загиването на завързите и огнен пригор. Според действащите международни и наши стандарти за биологично производство е много добре прието използването на бордолезовия разтвор.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Видове резитби на  сливовите дръвчета

Кои са икономически най-важните болести по пипера и доматите?

Мерки за преодоляване на повредите по овощните дървета от градушки