Гневът е опасна емоция, особено по време на криза. За да преживеем пандемията, трябва да останем спокойни и да се държим разумно. Хората на лидерска позиция имат две ясни задължения: да не провокират обществен гняв, а ако го направят, да реагират бързо и уверено. Тези задължения са от значение за общественото здраве. Коронавирусът не може да бъде победен, ако мерките за борба с него не съответстват на очакванията на мнозинството граждани. Безчинствата разяждат доверието, което поддържа това разбиране, пише ирландският сайт IrishTimes, часове след като еврокомисарят по търговията Фил Хоган подаде оставка.

Фил Хоган подаде оставка

Хоган се провали в изпълнението и на двете задължения. С присъствието си на прословутата вече вечеря Oireachtas Golf Society в Клифден. Ако за него не бе очевидно, че да бъде на вечеря с 80 други души е открито нарушение на правилата, които всички останали трябва да спазват стриктно, то трябваше да бъде. Безчувствеността към болката и тревогите на толкова много хора е ужасно безотговорна.

Ирландският политик помогна сам за разпалването на обществените страсти. Той можеше да направи много, за да потуши огъня. Когато проблемът бе публично огласен миналата седмица, той дължеше на обществото обяснение. На Ирландия и на целия ЕС. Трябваше да поднесе незабавно извинение и цялостно и честно разяснение на това, което се е случило. Вместо това реакцията му бе твърде закъсняла и не се възприе като искрена. Бе получена по принуда. Наедно с това обясненията му бяха неубедителни.

Основен аргумент в доводите на Хоган беше негативният тест за коронавирус, който е направил, за да получи разрешение да пътува из цяла Ирландия. Не беше точно така. Трудно е да се обясни на обществото твърдението му, че може едновременно да играе голф в Конемара и да води исторически търговски преговори със САЩ. Нито едно от обясненията му не можеше да отговори на въпроса защо той отиде на онази вечеря и не прозря щетите, които това решение ще нанесе.

Щетата беше нанесена и е задължително тя да бъде поправена бързо и по възможност напълно. Настроенията за отмъщение никога не са приятни. Трябва да се избягва желанието за проливане на кръв. Но преобладаващ приоритет сега е да се уверяват гражданите, че строгите ограничения трябва да бъдат част от живота на всички. Те са справедливи, правилни и еднакво валидни за всички. Задържането на Фил Хоган на поста еврокомисар по търговията беше важно в тези критични за Ирландия времена, но обществено здраве е от по-висок приоритет. Той неутрализира всички останали.

Когато гневът е основателен, единственият начин да се отървете от него е да се справите с причините му. Тук ставаше дума за поведение, чийто обиден характер Хоган така и не успя да прозре.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирландски министър подаде оставка. Столът на Хоган се разклати

България е плашещо далеч от 25% биологично земеделие

Европа рискува да се превърне във вносител на храни