До 2030 г. страните членки на ЕС трябва да увеличат биологичното си земеделие поне до 25%. Мнозина се питат дали тази цел е реалистична и постижима, пише гръцкото издание Ypaithros.gr.

Върнете плодородието на почвата с правилната обработка

Поглед към настоящото състояние на земеделието в различните страни показва, че едни се намират по-близо до целта, а други – отчайващо далеч.

Тази цел е един от стълбовете на стратегията „От фермата до трапезата“, а също така и на стратегията на ЕС за биологично разнообразие. Може да се осъществи чрез намаляване на употребата на инсектициди, антибиотици и торове, смята Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделието.

Много организации и политици са убедени, че целта е твърде амбициозна и дори опасна, тъй като може да убие сектора, ако предлагането надвиши търсенето.

Въпросът за дисбаланса на пазара на биопродукти е многократно повдиган и мнозина изказват мнение, че е необходим паралелен ръст на търсенето и производството.

Какво сочи статистиката до момента? В ЕС органичната земя е 7,5% от обработваемите площи през 2018 г. Само осем държави поддържат ниво над 10%. Гърция разполага с 9,3% площи с биологично земеделие.

В момента модел за подражание е Австрия, която през 2018 г. има 23,4% органична земя. Следват я Швеция (20,3%) и Естония (20,6%). Плашещо е разстоянието, което трябва да изминат държави като Малта, Румъния, България и Румъния, които са с проценти съответно 0,4%, 2,4% и 2,6%.

Според последните данни на Eurostat органичната земя в ЕС се е увеличила с една трета (37%) през периода 2012-2018 г. до 6,95%. Ако този годишен растеж продължи занапред, европейският дял на биологичните продукти ще достигне едва 15,6% до края на десетилетието. Ако се вземе предвид ускоряването на този темп през двете години 2017-2018 г. до 6,95% и ако се приеме, че този годишен ръст ще продължи, до 2030 г. с биологично земеделие ще са 19,2% от европейските земи. Това е ниво, което е значително под поставената цел.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

ДФЗ: Пчеларите получиха кредити за над 500 000 лв.

Новият данък за земята - удар под кръста за малките фермери?

Започват проверки на складовете с пестициди