Еврокомисарят по търговията Фил Хоган се извини сърдечно, че присъства на вечеря в западната част на Ирландия, където беше гост измежду над 80 души, по време на пандемията от COVID-19. 

Грудев: За de minimis се подава в областните, а за COVID – в общинските служби

В своя Twitter акаунт, Хоган се извини публично, че е нарушил насоките за предпазване от разпространение на коронавирус по време на вечерята в ирландското парламентарно голф общество. Неговата постъпка вбеси мнозина в Ирландия, които не можаха да присъстват на погребения или трябваше да отменят празници и сватби, за да се съобразят с някои от най-строгите мерки на ЕС за ограничаване на заразата COVID-19.

 

 

Част от гостите на голф събитието бяха земеделския министър на Ирландия, съдия от Върховния съд в Ирландия и депутати. Вечерята се проведе в сряда, 19 август, само 24 часа след като правителството обяви нови ограничения срещу COVID-19.

Ирландският премиер Микел Мартин и заместникът му призоваха Фил Хоган да подаде оставка

Говорителят на Хоган заяви пред RTÉ News, че Хоган няма да подаде оставка.

„Признавам, че моите действия са изнервили хората в Ирландия, нещо, за което дълбоко съжалявам. Осъзнавам напълно излишния стрес, риск и обида, причинени на ирландците заради присъствието ми в това събитие, в толкова труден за всички момент. Искам да знаете, че аз много съжалявам за това", пише Хоган в социалните мрежи.

След вечерята редица високопоставени политици подадоха оставка. Един от тях е земеделският министър на Ирландия Дара Калеар. Тя депозира своята оставка 48 часа след събитието. Заедно с нея заместник-председателят на горната камара на парламента Джери Бутимер също подаде оставка заради участието си в събитието. Всичко това подтикна ирландския премиер Микел Мартин да свика парламента.