Следващото поколение фермери разполагат с нужната доза смелост, за да използват иновации, без да са наясно точно какви са ползите от тях. Пример за това е 26-годишният фермер Апостолис Апостолопулос от Омбрияки Домоку. Той е трето поколение земеделски производител и вярва, че човек трябва да поеме риска, за да направи промяна в дадена област, пише гръцкият сайт Ypaithros. 

Премиера у нас на първия 30-литров дрон, произведен в Европа

В момента Апостолопулос използва умело дрон и автономен трактор, за да отглежда зърно и индустриални домати. Също така е основател на група производители, чиито членове искат да си сътрудничат във внедряването на новите технологии. Те обменят инструменти и машини, като по този начин намаляват разходите си. 

Аз съм трето поколение земеделски производител. От малък съм в земеделието, споделя Апостолопулос, който е учил Развитие на селските райони в Тракийския университет “Демокрит”. 

Без да спира да се занимава със земеделие, младият фермер попива знания в университета, за да може да реализира нов бизнес план в стопанството - по-модерен и вертикален. 

За да успея да постигна това, продължавам обучението си, вече съм уча в Американското училище по земеделие, специалност земеделие и животновъдство, допълва Апостолопулос. 

В бизнес плана му на първо място е диверсифициране на посевите, които му е оставил баща му. През последните години Апостолопулос успя да увеличи обработваемите площи и инвестира в нови технологии. 

Баща ми отглеждаше 350 хектара зърно. Продължих да произвеждам зърнени култури, но вече и за семе. Популяризираме семената чрез групата производители за посев, отбелязва фермерът. Той произвежда още индустриални домати.

Инвестирайки в по-рентабилни култури, успях да увелича площите, които сега са 1100 хектара, уточнява Апостолопулос. 

Прецизното земеделие го пленява след онлайн проучване на начина, по който правят земеделие фермерите в другите страни - например в Нидерландия. 

Те използват усъвършенствани машини и имат по-интегрирана система за земеделие, отбелязва той. 

Не бях виждал подобни системи да се използват в Гърция, не бях и запознат с резултатите от тях, но реших да инвестирам в тях, допълва Апостолопулос. Днес той пръска нивите си с дрон. Ползва и автономен трактор, който се движи из полето с GPS. Парите за покупката им осигурява частично със собствени средство, частично по схема за подпомагане на млади фермери.  

Апостолопулос отбелязва, че инвестицията си е струвала, тъй като с нейна помощ е увеличил производството и е намалил разходите. Същевременно фермерската работа е станала по-лесна, по-бърза и по-целенасочена. 


Вижте още:

Топ 10 решения за фермерите, с които да намалят разходите

Торене с дрон - решение, когато земята е мокра

Ерата на роботите. Какво се променя с новия европейски регламент за машините?