Италианците разглеждат отглеждането на теф като потенциален източник на допълнителни приходи за селскостопанския сектор поради неговата устойчивост на стрес, потенциала да се използва и като фураж, както и високите хранителни стойности. Въпреки че тефът е класифициран като второстепенна зърнена култура в Италия, консумацията му се увеличава, особено сред спортистите и хората с целиакия, заради липсата на глутен. Той е агрономично устойчив към недостиг на вода и много фитопатологии, научаваме от италианския земеделски сайт Agronotizie. 

Първи опити: Камелина ще расте на добруджанска почва

За по-добро разбиране на отглеждането на теф, черпим познания от Дарио Вануци, който има дългогодишен опит с второстепенни зърнени и псевдозърнени култури в Италия. Той добре познава агрономичните характеристики на тефа и подчертава необходимостта да се разберат разликите между второстепенните и основните зърнени култури, за да се управлява правилно отглеждането им.

Тефът е късна пролетно-лятна трева, която може да се отглежда както при първата, така и при втората реколта. За да се получи задоволителен добив, е необходима много внимателна обработка на почвата. Тя трябва да бъде пречистена и валцувана. Трябва да се създаде повърхност отдолу, която е достатъчно твърда, за да не позволи на семето да потъне надълбоко, уточнява Вануци.
Размерът на семето определя количеството, което да се използва на полето. Хиляда семена теф тежат приблизително 0,3-0,4 грама, следователно е препоръчително да се сеят около 10 килограма на хектар, за да има гъстота на засяване, която позволява оптимален растеж.

Сеитбата е напълно механизирана и за идеално поникване на разсада дълбочината трябва да е 1 сантиметър - максимум 1,5 сантиметра при температура на почвата минимум 15 градуса. За да се избегне конкуренцията между плевелите и разсада, фермерът може да извърши обработка по време на фазата на братене. 

При предсеитбеното торене тефът може да се третира като зърно. В конвенционалното земеделие може да се използва биамоний, докато в органичното земеделие може да се използва оборски тор или друго органично вещество. При покривното торене Дарио Вануци препоръчва да не се прекалява с азота, за да се избегне полягането - типично явление при растенията с дълги и тънки стъбла.

Интересна характеристика на тефа е ниското изискване за напояване, което растението изисква както при първата, така и при втората реколта. Ако се засее през пролетта (след средата на април), може да се отглежда лесно в сухи условия. Когато се сее през лятото, както правят в Испания, има нужда от поддържащо напояване. 

Като цяло 4-5 минимални поливания трябва да са достатъчни, за да се избегне стресът на растението. От друга страна обаче не трябва да прекалявате с поливането, защото в противен случай рискувате полягане, отбелязва Вануци. 

Друга особеност на тази култура е, че досега никога не е създавала проблеми поради болести и патогени. Подобно на сеитбата, прибирането на реколтата също може да бъде напълно механизирано. 



Вижте още:

Теф: Етиопско зърно на добруджанска почва

Четирите принципа за успех в земеделието на Георге Порубски

Как регенеративното земеделие ще обърне посоката на климатичните промени?