Кристиан Пингера е човек, който прилага своята философия за живота в бизнес стратегиите си. Вече 30 години гостите в неговата ферма се наслаждават на традиционно приготвени продукти. Освен че е добър фермер, той е още кръчмар и търговец, научаваме от Schweizerbauer.ch. 

От пет кошера до медовина, отличена със златен медал

Фермерската традиция в семейство Пингера започва преди няколко века. Откакто той управлява фермата и ресторанта със съпругата си Маргарете и техните родители, стопанството заема специално място на картата. В него се практикува биологично земеделие. С общи усилия и с помощта на шестима служители, от които трима работят на пълно работно време, семейството произвежда над 50 продукта.

От тях произвеждат традиционни ястия от Южен Тирол и продукти за директна продажба във фермата. Общо 7 хектара се обработват, като едно от основните направления е производството на вино. В лозето се откриват десетки различни видове грозде. На 4 хектара се отглеждат плодове.

От картофи, ръж, ябълки, круши, салати, зеленчуци и билки до яйца и месо, фермата на Пингера предлага широка гама от храни собствено производство. За него не е важно само как готвите, но и с какви суровини.

Традициите лежат в основата на бизнеса

Във фермата няма да откриете модерно обзавеждане. Всъщност, сърцето на къщата за гости е доста необичайно. То представлява две стаи, които могат да поберат 50 души. В една от стаите, т.нар. вестникарската, може да се прочетат новини от 1870 г. Едно време вместо тапети са били използвани стари вестници. Реликвите от миналото във фермата напомнят за предишни времена и по този начин създават много специална домашна атмосфера. 

Ние не сме ресторантьори. Използваме стари рецепти и готварските умения на майка ми, казва Кристиан. Всяка година семейството му посреща гости в продължение на месеци. Пиков период е есента. От октомври до декември топ предложенията са колбаси, плата от меса, кисело зеле, кнедли със суров боб и ечемичена супа.

Това е най-натовареното време във фермата. Дните са дълги и натоварващи, често по 15 часа, казва 55-годишният фермер. За него продуктът, който създава, няма масов характер. Той не рекламира своята философия и начин на живот. Разчита на удовлетвореността на гостите. Зад гърба си има няколко курса по пивоварство и дестилация, както и диплома от стопански техникум със специалност Лозарство и овощарство. През годините трупа опит от колегите си в месопреработката.  

Това, което си научил, е едно, а манталитетът ти е друго. Директният контакт с гостите изисква автентичност, смята Кристиан Пингера. В момента той гордо съчетава няколко таланта. В кръчмата например е очарователен кръчмар и отличен продавач. Той държи производството под контрол и стриктно следи оптималната обработка на продуктите.

Едно от поредните постижения на фермера е селскостопанският магазин, който отваря през 2016 г. То е мястото, където днес продава по-голямата част от алкохола и напитките, които произвежда. Пингера умело приготвя твърд алкохол от дюли, череши, сливи, малини и бъз, както и сиропи, конфитюри, желета и сушени плодове. По рафтовете на магазина му има над 15 различни плодови ракии. Произвежда и специален бекон -  Hammen. Месото отлежава във фермата в продължение на поне шест месеца. 

Гледайки към бъдещето, за Кристиан е важно да предложи на младите хора, конкретно на дъщеря си, перспектива за развитие, без да разчита на субсидии. 

Фермата трябва да е финансово жизнеспособна. Не е ли законно фермерът да получава добра цена за храната си, пита той замислено. 




Вижте още:

Колбас тип Барсак - начин за оползотворяване на месото от възрастни животни

Ако вносът спре: За колко време ще ни стигнат българските плодове, мляко и месо?