Фил Хоган се отказа от поста си като еврокомисар по търговията, след като подаде оставка късно снощи (сряда, 26 август). 

След дни натиск и твърдения, че Хоган е нарушил въведените правила във връзка с COVID-19, при гала вечеря в голф клуба в родната си Ирландия, пише BBC.

Ирландски министър подаде оставка. Столът на Хоган се разклати

Новината за оставката на Хоган дойде, след като ирландският премиер Михол Мартин заяви, че висш служител е нарушил напълно ирландските правила в борбата с коронавируса, които имат за цел да ограничат пандемията. 

 

Въпреки, че Фил Хоган се извини за участието си във вечерята в Западна Ирландия, от правителството допълниха, че е станало ясно, че той е нарушил и правилата за самоизолация при пристигането си от Брюксел. 


 
Фил Хоган подаде оставката си на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи irishtimes.com.


„Ставаше все по-ясно, че противоречията относно скорошното ми посещение в Ирландия се превръщаха в тема, разсейваща резултатите от работата ми и със сигурност биха подкопали работата ми през следващите месеци”, заяви Хоган в изявление.


Еврокомисарят по търговията е една от най-ключовите позиции в Европейската комисия и отговаря за договарянето на търговски споразумения от името на всички 27 държави членки с партньори от цял свят. 


Принудителната оставка на Хоган удря тежко по доверието към Европейската комисия, тъй като ирландецът изигра ключова роля в преговорите с Лондон, относно бъдещите търговски отношения на Великобритания с ЕС след Брекзит.


Нарушени указания
Ирландският премиер Мишел Мартин и неговите коалиционни партньори заявиха, че оставката на Хоган е "правилният ход на действие предвид обстоятелствата през изминалата седмица".


„Всички ние носим отговорност да подкрепяме и спазваме насоките и разпоредбите на общественото здравеопазване“, добавиха те.


Новият еврокомисар
Оставката на Хоган, по-малко от година след мандата му в търговията и шест години след като бе назначен за комисар по земеделието, означава, че Ирландия ще трябва да назначи нов представител в Комисията. Това обаче може и да не се случи, ако Урсула фон дер Лайен реши да пренареди екипа си.


Потенциалните кандидати включват министърът на външните работи Саймън Коуни, Майреад МакГинес, вицепрезидент на Европейския парламент, и Ричард Брутън, опитен бивш министър, съобщават ирландски вестници.